Muzej umetnosti mesta Ravenna je bil odprt 2002 in domuje v historični stavbi iz 16. stoletja. Foto: Museo d'Arte della città di Ravenna
Muzej umetnosti mesta Ravenna je bil odprt 2002 in domuje v historični stavbi iz 16. stoletja. Foto: Museo d'Arte della città di Ravenna
false
Mit starega je bil tudi v 20. stoletju, v obdobju velikih inovacij in mednarodne umetnostne scene, na kateri so dominirale nove avantgarde, še vedno izjemno privlačen. Foto: Museo d'Arte della città di Ravenna



V Ravenni so v Muzeju umetnosti mesta Ravenna na ogled postavili razstavo z naslovom Privlačnost starega. Postavitev s podnaslovom Od Picassa do Duchampa, od de Chirica do Pistoletta prek 130 del predstavi dialog umetnosti 20. stoletja s preteklostjo. Na ogled bo do 26. junija.

Mit starega privlačen tudi v obdobju velikih inovacij
Kurator razstave direktor muzeja Claudio Spadoni je izbral dela, ki pričajo o nadaljevanju dialoga z umetnostjo preteklosti tudi v 20. stoletju. Mit starega je bil namreč tudi v 20. stoletju, v obdobju velikih inovacij in mednarodne umetnostne scene, na kateri so dominirale nove avantgarde, še vedno izjemno privlačen.

Umetnost preteklih obdobij je privlačila številne umetnike, ne le tistih, ki se niso pridružili raziskovanju avantgard. Pritegnila je tudi umetnike, ki se niso izognili eksperimentiranju ali zanikali svoje pripadnosti novim umetniškim skupinam.

Citati, reinterpretacije, kontekstualizacije
Obujanje spomina je včasih temeljilo na obnavljanju starih modelov, občasno tudi v zelo eksplicitnih citatih, včasih le v obujanju določenih oblik in spet drugič v poskusih reinterpretacije ali osvetljevanja mitologiziranih figur in del preteklosti v novi luči z namenom njihove kontekstualizacije v sodobnem času, piše na spletni strani muzeja.

Postavitev je razdeljena v več tematskih sklopov. Uvedejo jo dela Metafizična kompozicija Giorgia de Chirica, Izgubljeni sin Artura Martinija, Stari in novi svet Alberta Savinia, Kopalke Carla Carre in Materinstvo Gina Severinija.

Sledijo tihožitja Giorgia Morandija, Andrea Deraina, Leoncilla Leonardija in Gregoria Sciltiana, ki so bili vsi mojstri tega žanra. Ob njih so na ogled krajine, ki so jih ustvarili umetniki, kot sta bila Maurice Utrillo in Domenico Gnoli.

Sklop, ki so ga naslovili Mit in sveto, združuje dela Maria Sironija, Adolfa de Carolisa, Achilleja Funija, Salvadorja Dalija in še nekaterih drugih. V sklop z naslovom Citati pa je kurator med drugim vključil Duchampov portret Mona Lize z brki ter dela Mana Raya in ameriškega umetnika Billa Violo. Postavitev sklenejo dela umetnikov, kot sta bila Andy Warhol in Michelangelo Pistoletto.