Dela z naslovi, kot sta Lolita Recumbent ali Lolita Seductive, so očitno navdih iskala pri kultnem romanu Lolita Vladimirja Nabokova. Foto:
Dela z naslovi, kot sta Lolita Recumbent ali Lolita Seductive, so očitno navdih iskala pri kultnem romanu Lolita Vladimirja Nabokova. Foto:
Galerija Tate je vseh 34 umetnikovih del, ki so jih imeli v svoji stalni zbirki, umaknili tako iz razstavnih prostorov kot s svoje spletne strani. Foto: Galerija Tate

Britanska galerija Tate je zaradi obsodbe Grahama Ovendena zaradi spolnih zločinov zoper otroke onemogočila dostop do njegovih del, saj "obsodba meče novo luč na delo" umetnika, ki je poznan po fotografijah in slikah mladih deklet ter njihovih aktih, poročajo britanski mediji.

Ovendena so v torek okrivili za sedem kaznivih dejanj zoper mlada dekleta, ki so se zgodila v 70. in 80. letih preteklega stoletja. Tiskovna predstavnica galerije Tate je v izjavi za javnost potrdila, da galerija "preverja" zbirko avtorjevih 34 del, ki so jih v dar dobili leta 1975.

"Ovenden je uveljavljen umetnik, čigar delo je bilo razstavljano več kot 40 let, vendar pa bo galerija Tate zaradi obsodbe, dokler ne dobi dodatnih informacij, onemogočila dostop do njegove zbirke," so sporočili iz galerije.

Portretiranje kot krinka za pedofilijo?
Na sojenju Ovendenu je bilo slišati, da je umetnik svoje delo izkoriščal za zlorabljanje deklet, ki so morala viktorijanska oblačila najprej obleči, nato pa še sleči, da jih je upodobil še gola.

Ovenden: Žrtev lova na čarovnice sem
Ovenden se je zagovarjal, da je bilo njegovo delo umetniško in da ni bilo nespodobno. Obenem je obsodil tudi "nevrotičen lov na čarovnice", uperjen proti tistim umetnikom, ki tematizirajo gole otroke, in zatrdil, da je policija "ponaredila" slike, ki naj bi bila najdene na njegovem računalniku (gre za kompozite fotografij iz erotičnih revij in njegovih lastnih ilustracij, ki naj bi bile šele prvi osnutek projekta Through a Glass Darkly, ki bo tematiziral "odklon od stanja milosti".

Svoje prejšnje izjave o tem, da so otroci "čutna bitja", je pojasnil z razlago, da je v njegovih očeh "čutno vse od otroka pa do drevesnega lubja". Bistvo njegovih otrok naj bi bilo prikazovanje otrok v "stanju milosti", kar razume kot svojo moralno obvezo.