Razstave
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Osrednji koncept bienala, na katerem se bo predstavilo 27 umetnikov, je vezan na pesem Jurija Detele Kriterij rojstva. Foto: BoBo
Švicarija
Odprtje prizorišč 32. grafičnega bienala bodo danes ob 18. uri zaznamovali performansi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in Ustvarjalnem centru Švicarija, ob 19. uri pa bodo na dvorišču Švicarije bienale še uradno odprli. Pred Švicarijo bodo zbrane nagovorili minister za kulturo Tone Peršak, ljubljanski župan Zoran Janković ter direktorica Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) Nevenka Šivavec. Foto: Borut Živulović/Bobo
Plakat grafičnega bienala izpred dveh let, na katerem je bil prejemnik velike nagrade Ištvan Huzjan. Njegova dela in dela dobitnika nagrade za življenjsko delo Petra Gidala bodo razstavljena v Mestni galeriji Ljubljana, projekt nagrajenke občinstva zadnje izdaje Mete Grgurevič pa bo razstavljen v prostorih Švicarije. Foto: MGLC
Še pred odprtjem se bodo s svojimi performansi predstavili Nora Turato, Jarrett Key, Carlos Monroy in Mario Santizo. Umetnica Leja Jurišić bo svoj performans Najlepši trenutki so najkrajši v prostorih ministrstva za kulturo izvajala od 9. do 16. ure. Foto: BoBo
Utrinek iz MGLC-ja, osrednjega prizorišča bienalne razstave. Foto: BoBo

Grafični bienale v Ljubljani: brezsrediščno o kriteriju rojstva

Drugačen pristop k postavitvi osrednje razstave
16. junij 2017 ob 09:42,
zadnji poseg: 16. junij 2017 ob 09:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Pesem Jurija Detele ni vodilna tema razstave, temveč z radikalnim prevpraševanjem vseh polarizacij zahteva prelom. To se kaže tudi v brezsrediščni strukturi letošnjega bienala, ki brez figure kuratorja deluje samorodno," so sporočili organizatorji bienala iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC).

V Ljubljani bo med 16. junijem in 29. oktobrom potekal 32. grafični bienale, ki letos nima kuratorja, saj se želijo organizatorji ogniti uveljavljenim načinom kreiranja razstav. K osrednji razstavi so bili umetniki vabljeni, ta pa je nastala kot vrsta njihovih odgovorov na prostor bienala in pesem Kriterij rojstva, po kateri je bienale naslovljen.

V grafičnem in likovnem centru so prejemnike velike nagrade zadnjih petih bienalov Jeona Joonhoja (2007), umetniški kolektiv Justseeds (2009), Regino Jose Galindo (2011), Mario Eleno Gonzalez (2013) in Ištvana Išta Huzjana (2015) povabili, naj vsak od njih predlaga enega umetnika, ki se bo udeležil letošnjega dogodka. Ti udeleženci so potem imenovali naslednjih pet. Proces se je nadaljeval v petih krogih in tako 32. bienalu priskrbel 27 sodelujočih umetnikov iz 12 držav, ki so ustvarili 19 del.

V MGLC-ju so dodali, da so bili umetniki letos namesto predpisovanja vseobsegajočega koncepta ali teme "soočeni z gosto, hermetično pesmijo, ki ni interpretativni okvir, temveč način spodbujanja odziva umetnikov. Bienale se poraja ob avtomatizmu, ki se širi skozi prostor z organsko strukturo rizoma. Gonilna sila letošnje izdaje je bilo vprašanje, kako lahko k umetnosti pristopimo drugače."

Osrednja razstava bo na ogled v MGLC-ju in nedavno obnovljenem Ustvarjalnem centru Švicarija. Med sodelujočimi umetniki na osrednji razstavi bodo ob koncu bienala razglasili velikega nagrajenca po izboru strokovne komisije, podelili pa bodo tudi nagrado občinstva.

Vprašanje pogojev možnosti jezika
Ob osrednji razstavi so pripravili še razstavo o paradigmi bienala Kriterij rojstva, naslovljeno To ni ime, ki bo med 16. junijem in 16. julijem v Galeriji Škuc. Ta prinaša skoncentriran vpogled v nastanek letošnjega eksperimentalnega formata bienala.

"Izhodiščno spraševanje o poeziji, ki so ga posebno motivirala dela Alejandre Pizarnik in Jureta Detele, smo v bienalskem kolektivu formulirali kot vprašanje pogojev možnosti jezika. To vprašanje smo se odločili zastaviti v polju sodobnih vizualnih umetnosti, kako misliti umetnost zunaj protokolov sodobne umetnosti," pojasnjujejo v MGLC-ju. Kuratorji razstave so Miklavž Komelj, Yasmin Martin Vodopivec, Nevenka Šivavec in Vladimir Vidmar.

Nagrajenci zadnjega bienala se predstavijo
Že 32. grafični bienale bo tradicionalno postregel z razstavami nagrajencev bienala leta 2015. Dela dobitnika velike nagrade bienala Huzjana ter dela dobitnika nagrade za življenjsko delo Petra Gidala bodo razstavljena v Mestni galeriji Ljubljana.

Huzjan bo v postavitvi razmišljal o potovanjih, pri čemer je motiv hoje stalnica v umetnikovem prevpraševanju družbenega sistema in odnosov med posamezniki. Drugi del razstave pa predstavlja objekte, narejene v zavetju umetnikovega studia, ki se prepletajo v pripoved njegovega zapisa realnosti. Na postavitvi Izčrpan pomen pa se bodo poklonili Gidalovi eksperimentalni filmski praksi in dokumentirali njegovo večdesetletno zanimanje za delovne procese, ki pripeljejo do končne podobe slehernega filma.

Projekt nagrajenke občinstva 31. grafičnega bienala Mete Grgurevič, v katerem se skulptura in njeno gibanje razširita v performans, bo razstavljen v prostorih Švicarije.

Od drugih projektov bodo v sklopu bienala postavili pregledno razstavo Marie Bonomi, predstavili performans Leje Jurišić Najlepši trenutki so najkrajši ter mednarodni plakatni projekt Dobri sosed v sodelovanju z bienalom iz Carigrada. Izdali bodo knjigo, ki predstavlja delo argentinske pesnice Alejandre Pizarnik in pripravili grafično mapo umetnikov 32. grafičnega bienala, ki bo na ogled v Galeriji Kresija. Obeta se tudi pester diskurzivni program z mednarodnim simpozijem, so med drugim napovedali v MGLC-ju.

VIDEO
V Ljubljani 32. grafični bienale
A. K.
Prijavi napako
Komentarji
mend055
# 16.06.2017 ob 12:12
Svetovni dogodek, pa nič komentarjev!
''Bohve'' kaj si ljudje predstavljamo pod diskurzivno (diverzantskimi) besednimi igrarijami - v imenu teoretskosti, sofisticiranih prijemov - , kot videnimi v gornjemu prispevku.
Na primer:
''Bienale se poraja ob avtomatizmu, ki se širi skozi prostor z organsko strukturo rizoma.''

Da mi ne bo slabo ob branju, si bom - za začetek - grafični bienale raje ogledal.
Pravih grafičnih listov nekega prejšnjega arhaičnega časa verjetno ne bomo videli (saj je čudno da prireditev nosi ime GRAFIČNI), bomo pa videli vse drugo, od nekih performanceov (berimo kot misli sledijo črkam in ne po angleško).
Ne pustimo se presenetiti ali razžalostiti nekemu teoretičnemu tekstu, temveč pojdimo na bienale z vsemi svojimi čuti... To pa ja. Upam, da se bo na današnji otvoritvi dalo videti tudi kakšnega pravega umetnika razstavljalca in ne zgolj vesele teoretike (tega slednjega nikakor ne mislim v pejorativnem smislu).
Kazalo