Eden najdragocenejših eksponatov na razstavi bo zbirka psalmov Henrika VIII. Foto: British Library
Eden najdragocenejših eksponatov na razstavi bo zbirka psalmov Henrika VIII. Foto: British Library
Henrik VIII.
Henrik VIII. velja za enega najbolj mogočnih vladarjev, a tudi on se je moral pri nekaterih odločitvah in ukrepih opreti na parlament; predvsem kadar je potreboval denar za svojo razkošno reprezentanco. Foto: British Library

Razstava, ki jo bodo odprli aprila 2009, je delo Davida Starkeyja, ki velja za vodilnega preučevalca obdobja vladavine Tudorjev. Glavni cilj njegove razstave je predstaviti nenavadne preobrate v življenju Henrika VIII.; gre tako za nenadne spremembe v njegovi osebnosti kot tudi za včasih vrtoglave politične manevre. Pravzaprav je bilo celotno obdobje Henrikove vladavine zelo turbulentno. Mnogo je bilo novosti v umetnosti, religiji, estetskih nazorih in tudi v samem angleškem jeziku; vse te spremembe bodo predstavljene tudi v Britanski knjižnici.

Najmogočnejši angleški vladar
Glavni namen Davida Starkeyja je po poročanju časopisa Guardian odstraniti napačne predstave o Henriku VIII., pogosto imenovanem tudi najmogočnejši angleški vladar vseh časov. Kot je povedal Starkey, so bile do zdaj glavne teme razstav in publikacij o Henriku VIII. žene, samostani in umori. Vendar pa je bilo v življenju šestkrat poročenega kralja še veliko več zanimivega. "Nismo obsedeni s tiranijo, grozo, krvjo - vendar se nikar ne bojte, da smo nanje pozabili. Ponujamo pogled na vse Henrikove dosežke. Henrik je bil mož, ki je dejansko izumil Anglijo."

V času Henrikove vladavine se je Anglija izrazito sekularizirala, saj se je po razpustitvi samostanov zelo zmanjšalo število duhovnih lordov. Zanimivo za vladavino Henrika, ki velja za značilnega absolutističnega vladarja, ki je svojo absolutno oblast razkazoval v razkošni reprezentanci, je bilo tudi to, da se je vladar začel močneje obračati na parlament. Razlog za to so bile predvsem klavrne državne finance. Henrik VIII., ki je od varčnega očeta Henrika VII. podedoval zelo močno državno blagajno, je nepremišljeno zapravljal bogastvo. Posebej kadar je potreboval denar za vojne, se je moral Henrik VIII. obrniti na parlament. Med zadevami, po katerih se spominjamo Henrika VIII., pa je tudi mornarica, ki se ravno pod Henrikom VIII. močno okrepi; Henrik skupaj s Karlom II. velja tudi za očeta kraljeve mornarice.

Dragoceni eksponati na razstavi
To je le nekaj drobcev o življenju Henrika VIII. Na razstavi bo osrednji razstavni predmet portret iz leta 1513 neznanega slikarja, ki velja za najstarejšo ohranjeno portretno sliko Henrika VIII. Med dragocenimi eksponati velja izpostaviti še Henrikovo zbirko psalmov, v katero je kralj sam zapisal mnogo opomb, zanimive pa so tudi listine, ki dokumentirajo Henrikovo burno zakonsko življenje.

Polona Balantič