Vasa J. Perović. Foto: Arhiv VJP
Vasa J. Perović. Foto: Arhiv VJP

h 50 let.

Razstava se nahaja v najvišjem nadstropju novega hotela Slavija in nosi naslov Samo za moje oči. Dela, ki jih zajema, so iz zasebne zbirke sodobne umetnosti in oblikovanja VJP slovenskega zbiratelja Vase J. Perovića. Ta združuje svetovna imena vizualne umetnosti in dizajna zadnjih 50 let, obsega pa dela več kot 150 del avtorjev iz Evrope, ZDA, Južne Amerike in Azije. V Mariboru pa jih bo predstavljenih več kot 80.

"Zbirka VJP je zelo zasebna in močno nenavadna, čeprav brez težnje po ekscentričnosti in pretiravanju. Prej s svojimi dizajni in umetniškimi deli ponuja možno scenografijo za meniški red 21. stoletja. Meditativno, inteligentno, strogo in rahlo erotično," sta v vabilu na razstavo zapisali kustosinji Simona Vidmar iz UGM-ja in Maja Vardjan iz ljubljanskega Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Zbirka med drugim vsebuje dela ustvarjalcev, kot so Nemec Martin Kippenberger, Britanci Bob in Roberta Smith, Angus Fairhurst, David Shrigley, Korejec Do Hu Suh, Urugvajec Alejandro Cesarco, Belgijec Kris Martin, Šved Alexander Gutke, Nemka poljskega rodu Alicja Kwade ter ustanovni član glasbene skupine Talking Heads David Byrne.

Zbirka likovnih del sodobne umetnosti je kombinirana z zbirko oblikovanja, ki obsega od drobnih predmetov do večjih kosov pohištva. Zajema izdelke nizozemskih modernistov, kot sta Gerrit Rietveld in Dom van der Laan, objekte Ettore Sottsassa, Andrea Branzija in drugih protagonistov italijanskega oblikovanja 80. let, sodobno avantgardno nizozemsko in belgijsko oblikovanje Petra Traaga, Gijsa Bakkerja in Lucasa Maassena ter klasike Shira Kuramate in Pierre Charpina.