Dnevnice, osvetljene od zadaj, zasvetijo kot svetilka. Foto: Bežigrajska galerija 2
Dnevnice, osvetljene od zadaj, zasvetijo kot svetilka. Foto: Bežigrajska galerija 2
Iz 365 Dnevnic bi lahko sestavili Leto. Foto: Bežigrajska galerija 2

Maja Pučl je akademska slikarka mlajše generacije, ki je dejavna na področjih slikarstva, grafike, oblikovanja, ambientalnih postavitev, kaligrafije, prek plesa pa vse te niti prepleta in povezuje. O svojem slikarskem delu pravi, da gre za minimalen izraz manifestacije in da nima vnaprej postavljenega koncepta. Njen način ustvarjanja je skoraj zenovski.

"Gre za neko popolnoma nedolžno minimalno stvaritev iz praznine. Prazen prostor slike narekuje, kako naj rišem nov ples. Ko mešam barvo, opazujem napeto platno/papir. Poslušam sebe in okolico, poslušam, kako se dih umirja z duhom priprave in vsega, kar me obdaja. Ko črto vlečem po površini, mi govori o moji živosti, venomer v gibanju, enkratna, rastoča, plešoča, spreminjajoča se ..."

Na razstavi bo mogoče videti okoli 70 slikarskih podob, v katerih vladajo neskončen red, ravnotežje in sožitje med oblikami. Pri razstavljenih podobah gre za uresničevanje stalne težnje po videzu dinamičnega stvarjenja vedno novih in pravkar nastajajočih likovnih pojavov. Dela spominjajo na popolnost in spontanost dogajanja v naravi oziroma ustvarjajo red, ki pomeni nadaljevanje videza estetskih podob iz same narave.

Ideja Dnevnic

Dnevnice so majhne slike, ki jih umetnica ustvarja eno po eno vsak dan, od tod tudi njihovo ime. Iz njih je mogoče sestaviti sliko, ki se z vsakim dnem povečuje. In po tristo petinšestdesetih dneh bo iz njih mogoče sestaviti sliko z imenom Leto.

Tako so Dnevnice serija enoletnih podob, ki izražajo avtoričina vsakodnevna jutranja duhovna stanja s konstantno težnjo po združevanju in sobivanju vsega na podobah. Pri ustvarjanju uporablja različne tehnike – od svinčnika, oglja ali čopiča, belo, srebrno barvo ali črn tuš, do srebrnih lističev na belem platnu. Včasih pa se njeno ustvarjanje stopnjuje do te mere, da dela luknje v platno.

Kustos razstave je Miloš Bašin. Odprtje bo nocoj ob 19h, na ogled pa bo do 8. aprila.