Grad Rajhenburg je spomenik državnega pomena, celovita prenova pa je z odkritji predvsem najzgodnejših romanskih in gotskih delov gradnje še okrepila njegov pomen v razvoju arhitekture pri nas. Foto: Grad Rajhenburg Facebook
Grad Rajhenburg je spomenik državnega pomena, celovita prenova pa je z odkritji predvsem najzgodnejših romanskih in gotskih delov gradnje še okrepila njegov pomen v razvoju arhitekture pri nas. Foto: Grad Rajhenburg Facebook
C. Reichert: Grad Rajhenburg
C. Reichert: Grad Rajhenburg (kolorirana litografija, okoli leta 1860). Foto: gradovi.net

Grad, ki naj bi bil - obstaja namreč več razlag - kot Reichenburch prvič omenjen leta 1309, je po več burnih obdobjih in menjavi več lastnikov kupil redovnik Gabriel Giraud iz Lyona in ga skupaj s posestvom leta 1884 prepustil v upravljanje francoskim trapistom.

Z denacionalizacijo so nato trapisti grad in pripadajoča posestva prepustili slovenski Rimskokatoliški cerkvi, so pa že pred vojno mnogim prebivalcem Brestanice podarili posesti. Leta 2004 je lastnica gradu postala Občina Krško.

Sprehod skozi šest stavbnih faz
Razstava natančno, prek šestih razbranih stavbnih faz predstavlja razvoj grajske stavbe skozi čas. Grad Rajhenburg se danes uvršča v vrh tovrstne kulturne dediščine našega prostora in tudi širše.

V okviru razstave so predstavljeni posegi restavriranja delov grajske stavbe, ob čemer je posebni poudarek na rekonstrukciji romanske kapele.

Še en poudarek razstave je predstavitev raziskovalnega dela, ki je omogočilo pripravo projekta prenove. Na obnovo pa je vezano tudi oživljanje gradu z vsebinami.

Tudi arheološke in stavbne raziskave
Celostna prenova gradu je bila mogoča s pomočjo evropskih sredstev za obnovo spomenikov v lasti občin in tako se je začela konec aprila 2011 po projektni dokumentaciji Aleša Hafnerja. Konservatorski nadzor nad celotno prenovo je izvajala Alenka Železnik, restavratorske posege pa je vodil Jože Drešar.

Sočasno so potekale še arheološke in stavbne raziskave, s prenovo gradu so bili tudi odkriti pomembni stavbni elementi. Tisti, ki so ohranjeni, izvirajo predvsem iz časa od 12. do sredine 16. stoletja, po obnovi in na podlagi materialnih dokazov tudi rekonstruirani elementi pa obogatijo arhitekturo gradu in nadgradijo poznavanje njenega stavbnega razvoja.

Odprtje stalne razstave Stavbni razvoj in prenova gradu Rajhenburg bo drevi ob 18. uri.