Banksy je z razstavo skušal opozoriti na to, da si človeštvo načrtno zatiska oči pred svojimi težavami, a je javnost, kar je rahlo ironično, pozornost obrnila drugam. Foto: Reuters
Banksy je z razstavo skušal opozoriti na to, da si človeštvo načrtno zatiska oči pred svojimi težavami, a je javnost, kar je rahlo ironično, pozornost obrnila drugam. Foto: Reuters
Banksy: Barely Legal
Je slonica razumela, da se je za dva dni prelevila v živo umetnino? Foto: Reuters

Sloviti britanski umetnik, ki na svoj značilno klovnovski način že vrsto let opozarja na hipokrizijo in korupcijo sodobne družbe, je pretekli konec tedna odprl svojo prvo razstavo v ZDA. Podal se je v samo jedro dekadence, Los Angeles, kjer je v zapuščenem skladišču pripravil razstavo Barely Legal. Tamkajšnji mediji so se na odprtje sicer zgrnili, navdušeni pa večinoma niso bili.

Slon v sobi - tokrat opažen
Banksy je za osrednji eksponat svoje razstave namreč ustvaril "živo sliko" - ponazoril je rek "elephant in the room" (slon v sobi), s katerim angleščina opiše v nebo vpijočo težavo ali neizgovorjeno vprašanje, za katerega se vsi navzoči delajo, da ga ne vidijo. Banksy je torej vzel živega slona (ali, natančneje, 37-letno slonico Tio), ga poslikal kot tapeto in ga postavil na sredo okusno okrašene dnevne sobe. In prav tu se je zapletlo: losangeleško društvo proti mučenju živali je zgroženo skočilo v zrak, mestne oblasti pa so izrazile obžalovanje, da so umetniku izdale dovoljenje za tako ravnanje s slonom.

Če ne barvamo piščančkov ...
Lastnik slonice je sicer zatrdil, da je barva popolnoma neškodljiva, da se spere z vodo in da sam nikoli ne bi ogrožal Tiinega zdravja, toda aktivisti so prepričani, da razstava javnosti sproča, da je mučenje živali v imenu umetnosti dovoljeno. Predstavnik društva Ed Boks je podal primerjavo: "Že več let ni več dovoljeno okrog velike noči barvati živih piščančkov - zakaj bi torej pobarvali slona?"

Gospa je igralka!
Kari Johnson, mož, ki je skrivnostnemu Banksyju ponudil svojo slonico, se brani, da je Tia nastopila že v številnih filmih in da je zato že navajena na ličila. Sam umetnik, ki od nekdaj skrbno varuje svojo anonimnost, seveda tudi tokrat ni bil dosegljiv za komentar.