Projekcije videov bodo potekale v vseh treh dvoranah galerije od srede, 16., do petka, 18. 4., od 10.00 do 18.00 in v soboto, 19. 4., od 10.00 do 14.00. Foto: Bežigrajska galerija
Projekcije videov bodo potekale v vseh treh dvoranah galerije od srede, 16., do petka, 18. 4., od 10.00 do 18.00 in v soboto, 19. 4., od 10.00 do 14.00. Foto: Bežigrajska galerija
Festival Narave
Videofestival Narave zaznamujejo ljudje in njihove narave. Foto: Bežigrajska galerija
Festival Narave
Izabela Ołdak in Ruben van Klaveren v videu V senci polne lune predstavljata simbolično popotovanje sove čarovnice v podzemlju, ki pri tem izvaja ritual ob polni luni. Vmes srečuje živalske vodnike, kot sta žaba in črn pes, ki jo vodijo do boginje voda prinašalke življenja. Foto: Bežigrajska galerija

Na festivalu videoizdelkov, ki se ukvarjajo s podobami iz narave, se letos predstavljajo avtorji iz devetih držav. Pri izboru del so med glavnimi merili upoštevali dobro idejo, ki jo predstavljeno delo zastopa, domiseln koncept, izvirnost ter seveda tehnično izpiljenost izdelka.
Med prijavljenimi deli je opazen porast zanimanja za eksperimentalni video, ki preverja meje zmožnosti ustvarjanja in se osredotočajo predvsem na vizualno podobo izdelka, zgodba pa je večkrat drugotnega pomena. Takšno je delo Barbare Drev z naslovom Sesekljana neskončnost, v katerem gledalec opazuje gibanje vode, avtorica pa sliko postopoma spreminja do te mere, da je na koncu neprepoznavna.
Med prejetimi deli ohranja pomembno mesto tudi igrani video, ki v nasprotju z eksperimentalnim več pozornosti namenja narativnosti, ta pa je praviloma predhodno določena v obliki scenarija. Videoumetniškega tandema Leyle Rodrigues in Cristiana Strauba Izvor je prvi v seriji videov, ki so nastali pod skupnim imenom Isle of Lox, v predvajanem videu pa gledalec spremlja dekle in fanta, ki raziskujeta okolje, v katero sta postavljena.
Dodatno razsežnost pri ustvarjanju želenega učinka ponuja avtorjem videov glasbena oziroma zvočna podlaga, podobno kot pri sliki pa so tudi pri tej možnosti za manipuliranje neskončne, kar spet ponuja dodatno polje raziskovanja. Zvočna podlaga igra pomembno vlogo v delu Spodaj skozi, v katerem Urša Kastelic mračne podobe človekove podzavesti dodatno poudarja z izbranim zvokom.
Video z obeti svetle prihodnosti
Kot piše kustos Dejan Jevšnik, video se z vsemi svojimi prednostmi vedno znova izkaže kot močan nosilec idej, saj lahko deluje na več ravneh hkrati. Od njegovih začetkov do danes se je v videoprodukciji marsikaj spremenilo, vendar vse kaže, da se videu tudi v prihodnje obeta svetla prihodnost, saj zanimanje zanj ne zamira.
Na festivalu, ki bo potekal od danes do 19. aprila, se predstavljajo Jana Beltran, Sarawut Chutiwongpeti, Barbara Drev, Kevin Evensen, Leja Hočevar, Katja Hrvatin Jazbec, Andrej Hrvatin, Urša Kastelic, Markus Keim, Beate Hecher, Izabela Oldak, Ruben van Klaveren, Roberta Orlando, Asa Shimada, Leyla Rodriguez, Cristian Straub, Gruppo SINESTETICO, Simon Šerc, Ellen Wetmore in Valerie Wolf Gang.