Pohištvo Michaela Thoneta je bilo velika prodajna uspešnica druge polovice 19. stoletja. Foto: Medobčinski muzej Kamnik
Pohištvo Michaela Thoneta je bilo velika prodajna uspešnica druge polovice 19. stoletja. Foto: Medobčinski muzej Kamnik
Stol Rex
Stol Rex je Niku Kralju priboril vstopnico v muzej MOMA. Foto: Medobčinski muzej Kamnik
Stol L
Branko Uršič je v šestdesetih letih skrbel za razvoj oblikovanja v tovarni Stol Kamnik. Foto: Medobčinski muzej Kamnik

Pa ne le izdelek oblikovalca Nika Kralja, ampak tudi stoli Michaela Thoneta in Branka Uršiča v Medobčinskem muzeju Kamnik zanikajo trditev, da se slovenski oblikovalci ne morejo uveljaviti v tujini.



Tehnološki preboj Nika Kralja
Morda še večji uspeh kot Michael Thonet je dosegel oblikovalec in inovator Niko Kralj. Njegov stol Rex iz leta 1952 je bil tako oblikovalski kot tehnološki dosežek. Kralju je namreč uspel poseben način krivljenja vezane plošče, ki ga je "izstrelil" med največje oblikovalske legende in mu je prislužil vstop med oblikovalce, ki jih je v svoje prostore sprejel newyorški muzej MOMA (Museum of Modern Art).

Niko Kralj je bil prvo ime od dveh velikih, ki sta po letu 1950 spodbudila samostojno in domiselno oblikovanje pohištva v tovarni Stol na Duplici pri Kamniku. Značilni znak oblikovanja v Stolu je bilo nadaljevanje tradicije upognjenega pohištva in uveljavljanje zanimivih krivin. Drugi oblikovalec Branko Uršič je bil od leta 1962 skupaj s sodelavci Mirkom Romihom, Antonom Bendo in Alenko Planinšček na čelu slovenskega oblikovanja pohištva.

Pomoč "brezglavih" ljudi
Šestdeseta leta so bila tako leta razcveta oblikovanja v tovarni Stol Kamnik kot tudi leta, v katerih je bil postavljen temelj zbirke pohištva Medobčinskega muzeja Kamnik. To so bila namreč leta, ko so številni ljudje "brezglavo" menjavali kakovostno staro pohištvo za bolj moderne kose. Tako je muzej dobil priložnost nabrati si zajetno zbirko Thonetovih izdelkov iz različnih tovarn, ki so delovale na Slovenskem.

Razstavo v Medobčinskem muzeju Kamnik spremljata katalog in dokumentarna oddaja TV Slovenije o Niku Kralju in njegovem stolu Rex. Razstava je nastala v sodelovanju z arhitektom Brankom Uršičem, družinama Kralj-Iglič in Arhitekturnim muzejem Ljubljana, ki hrani zbirki industrijskega oblikovanja Nika Kralja in Branka Uršiča.