Amit Kapoor: My City Delhi. Foto: Castra 2015
Amit Kapoor: My City Delhi. Foto: Castra 2015
Salim Mathkour: Iraqui Marches
Salim Mathkour: Iraqui Marches. Foto: Castra 2015
Garip Rukiye: Creek with stones
Garip Rukiye: Creek with stones (Potok s kamni). Foto: Castra 2015

Tako je po besedah izvršnega sekretarja Castre 2015 Franca Goloba prišlo do osnovanja mednarodnega bienala akvarela, ki ga pripravlja Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske. Dogajanje bo tako do konca septembra potekalo v treh ajdovskih galerijah: Lokarjevi galeriji, Pilonovi galeriji in galeriji Lična hiša.

Zakaj ime Castra?
"Latinsko besedo castra, v ednini castrum, so stari Rimljani uporabljali v tem pomenu za stavbe ali zemljišča, ki so bila rezervirana ali izdelana za vojaški obrambni položaj. Rimljani so utrjen vojaški tabor, ki je bil vključen v obrambni sistem vzhodnih meja rimskega cesarstva, začeli graditi okoli leta 270. Mesto Ajdovščina se je dolga stoletja razvijalo izključno znotraj njega." Castra je tako staro latinsko ime za sodobno Ajdovščino, so zapisali na spletni strani bienala.

Mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik Aleksander Bassin, likovna kritičarka in kuratorka iz Hrvaške Jerica Ziherl, kurator in likovni kritik iz Italije Ernesto L. Francalanci, likovna kritičarka in kuratorka Nataša Kovšca, slikarji Danilo Jejčič, Franc Golob in Azad Karim, je v drugi krog povabila 215 avtorjev, na mednarodno razstavo pa se je uvrstilo 194 ustvarjalcev. Na natečaj je v prvem krogu prispelo 648 likovnih del iz 54 držav.

Častne diplome prejmejo Ekaterina Ziuzina (Belorusija), Lopez de Zamora Herrero (Peru), Zala Bhavesh (Indija), Muriel Bothier Chartain (Francija) in Tan Suz Chiang (Malezija).

Odkupne nagrade dobijo Branko Kolarić (Hrvaška), Lopez Sanz Pablo Ruben (Španija), Zoran Ogrinc (Slovenija) Peto Poghoshian (Armenija), Amit Kapoor (Indija), Garip Rukiye (Turčija), Žarko Vrezec (Slovenija), Salim Mathkour (Irak), Ana Unduraga (Španija) in Andrej Pavlič (Slovenija).

Celotni program letošnjega bienala si lahko pogledate na tej povezavi.

Bogata tradicija tudi na Slovenskem
Ajdovski bienale akvarela, priljubljene slikarske tehnike, ki v zadnjem desetletju doživlja velik preporod v oblikovnem, vsebinskem in estetskem smislu, sledi zgledu številnih bienalnih razstav, ki jih najdemo po vsem svetu. Bogati tradiciji te slikarske tehnike lahko sledimo tudi v slovenskem prostoru, kar naj bi pokazala pregledna razstava slovenskega akvarela, ki jo organizatorji napovedujejo za drugo izdajo Bienala Castra v letu 2017.

Na današnjem slavnostnem odprtju ob 17. uri v atriju Lične hiše v Ajdovščini bo komisija podelila tudi odkupne nagrade in častna priznanja.