Umetnik Norm Nason je na podlagi enega izmed Kaligulovih kipov ustvaril virtualno različico zloglasnega rimskega cesarja. Foto: Norm Nason
Umetnik Norm Nason je na podlagi enega izmed Kaligulovih kipov ustvaril virtualno različico zloglasnega rimskega cesarja. Foto: Norm Nason
kaligula
Na levi nogi je kip, ki je v antičnih časih stal ob jezeru Nemi, obut v vojaški škorenj "caligae", po katerem je dobil vzdevek zloglasni cesar Kaligula, katerega pravo ime je bilo Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus. Foto: Guardia di Finanza
Kaligulov kip rešili pred tihotapci

Marmorni kip je skoraj dve tisočletji ležal zakopan v bližini jezera Nemi, na katerem je imel tretji rimski cesar Kaligula, ki je vladal od leta 37 do 41 n. št., zasidrani dve "ladji ljubezni". Kaligulov kip so roparji skušali pretihotapiti iz Italiji, kar jim je preprečila finančna policija.

Vojaški škorenj iz najboljšega marmorja
Arheologi so želeli najti manjkajoče dele kipa, zato so začeli preiskovati področje, kjer so roparji grobnic nezakonito izkopali kamnitega Kaligulo. Našli so ostanke velikega polkrožnega dvorišča s fontano, ki ga je včasih obdajal niz sedem metrov visokih stebrov, na sredini pa nišo, kjer je nekoč stal Kaligulov kip. Poleg tega so izkopali še več kot sto delov kipa, vključno z glavo, in 150 različnih predmetov, kot so vaze in nakit.

"Našli smo celo svinčeno cev z imenom Caius Iulius Silanus, ki je bil verjetno prvi lastnik vile," je razložila arheologinja Giuseppina Ghini. Kip Kaligule je bil oblikovan iz grškega marmorja z egejskega otoka Paros, ki so ga v antičnih časih čislali kot najboljšega in najbolj dragocenega na svetu. Upodablja mladega moškega v halji, ki sedi na čudovito okrašenem prestolu kot bog Zevs. Na levi nogi je kip obut v vojaški škorenj "caligae", po katerem je dobil vzdevek zloglasni cesar Kaligula, katerega pravo ime je bilo Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus. "Gre za edinstveno skulpturo neverjetne lepote. Zagotovo prikazuje redko videno podobo Kaligule," zatrjuje Ghinijeva.

Kaligulov izbris iz zgodovine
Muhavi cesar, ki naj bi za senatorja oklical kar svojega najljubšega konja Incitatusa, je s svojimi veličastnimi ladjami plul po jezeru Nemi, nedaleč stran od območja, kjer so izkopali kip. Rimski zgodovinar Suetonius je zapisal, da sta ladji imeli "z dragulji obložene krme in veliko prostora za kadi, promenade in obednice, poleg tega pa različne trte in sadna drevesa; cele dneve je počival na teh ladjah in plul ob spremljavi plesa in pesmi". Ladji so potopili po tem, ko je 29-letnega cesarja v rimski palači ubil njegov stražar. Nepriljubljenega Kaligulo so zatem želeli izbrisati iz zgodovine, kot so temu rekli Rimljani: "damnatio memoriae".

Ladji so znova odkrili leta 1927 v času vladavine fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Veliki sta bili 70 krat 20 metrov in okrašeni s podrobnostmi, kot so volčje glave na tramovih in palube, prekrite z mozaiki in marmorjem. Ob jezeru so zgradili muzej za te izredne arheološke najdbe, a so ladji med drugo svetovno vojno požgale nemške enote. Čeprav sta plovili za vedno izgubljeni, se bo vsaj Kaligula vrnil na jezero Nemi. Njegov očiščen in znova sestavljen kip bo stalno razstavljen v ladijskem muzeju.

Spodaj si oglejte fotografije najdb, povezanih s cesarjem Kaligulo, in videoposnetek zasega delov Kaligulovega kipa italijanske policije.

Kaligulov kip rešili pred tihotapci