ZEK Crew so našli navdih pri animiranemu medvedu Bojanu. Foto: Kino Šiška
ZEK Crew so našli navdih pri animiranemu medvedu Bojanu. Foto: Kino Šiška
Balkanski lažni idoli v Kinu Šiška

Na razstavi, ki jo bodo odprli danes ob 20.00, se predstavlja 80 umetnikov iz držav nekdanje Jugoslavije, povezanih pod pobudo A3.Format Grupa iz Novega Sada, slovenskega kolektiva ZEK Crew in Kina Šiška.
Balkanski polotok predstavlja karakteristično področje, kadar je govor o sociokulturnih osebnostih Evrope, ob razstavi piše Marko Rakić. "Balkan ima to srečo ali nesrečo, da je od nekdaj tretiran kot eksperimentalni teren za vse velike politične ideje, proizvodne koncepte, vojne, rojevanja in odmiranja velikih ideoloških sistemov. Proces političnega in družbenega zorenja Balkana se je mnogokrat naslanjal na sistem organizacije oblasti, znane kot 'karizmatična oblast'."
Govori o močnem kultu osebnosti in brezmejni moči 'velikega vodje' s celim miljejem 'herojev' in 'idolov' s področja politike in kulture, ki tvorijo elito. "Nekateri od teh 'idolov' lahko predstavljajo odličen primer obnašanja za ostale, uveljajoč univerzalne družbene vrednote svobode in enakosti. Na žalost balkanski primer kaže, da so to pozicijo v glavnem zavzele osebe, katerih 'lik in delo' negira vrednoto dela, podpira destruktivnost, lahko zabavo in etnično netoleranco. Njihove osebnosti tvorijo korpus sodobne balkanske ikonografije," v predgovoru razmišlja Rakić.
Neformalni oblikovalski kolektiv A3.Format grupa deluje od leta 2005, zadnji dve leti kot neprofitna nevladna organizacija za samozaložništvo. Skupina je iniciator mreže A.Formati - oblikovalsko-umetniške platforme posvečene promociji mladih avtorjev skozi družbeni aktivizem, samoizdajateljstvo, 'naredi sam' etiko, princip izmenjave in sodelovanja v sodobnem in inovativnem grafičnem oblikovanju. Z drugačno in izvirno izraznostjo se radi poigravajo v ZEK Crew, kjer spajajo humor, domiselnost in potencialno subverzivnost.
Razstava Balkanski lažni idoli bo na ogled do 31. oktobra

Balkanski lažni idoli v Kinu Šiška