Razstava bo na ogled do 1. oktobra. Foto: Bobo
Razstava bo na ogled do 1. oktobra. Foto: Bobo

Vedno znova sem presenečena, kaj vse je mogoče iz ljudi potegniti z ustvarjanjem, pojasnjuje mentorica Zora Stančič, ki skupaj z Nino Koželj vodi delavnici. Pregled produkcije pripravljajo že drugo leto in tudi tokrat so se pred izborom znašli pred dilemo, katera dela izločiti, saj je produkcija tako obsežna in tudi kakovostna, pravi.
Gre za celoletna tečaja, kjer so vrata odprta vsem starostnim skupinam in udeležencem z različnimi izkušnjami; od tistih, ki se poklicno ukvarjajo z likovnim ustvarjanjem, do tistih, ki se z grafiko ali dletom srečajo prvič. Vsak tečajnik si sam zastavi, kaj želi razvijati na tečaju, mentorici določata le tehniko.
Potek dela je individualen, vseeno pa se po besedah Zore Stančič med tečajniki vzpostavi posebna prijateljska vez, naklonjenost in medsebojna pomoč. Znotraj koncepta razvijanja tehnike in likovnega znanja je vselej veliko prostora za človeški dejavnik, dodaja.
Želijo si, da bi bile delavnice čim bolj pisane, največ pa je žensk. Najstarejša tečajnica šteje 74 let in, kot pravi pedagoginja, kaže izjemno kakovost. Očitno je med ženskami večja radovednost za tovrstno ustvarjanje, še sklepa Zora Stančič. Problematika ženske vloge jo tudi sicer zelo zanima, zato pri tečajnicah, ki so vse življenje pozabljale nase, z veseljem opazuje, kako med ustvarjanjem njihova osebnost prihaja na plan.
Na razstavi se predstavljajo Vera Apih, Slavica Benko, Maja Čander, Urška Čehovin, Lidija Drobež, Saša Erjavec, Romana Erklavec, Marjeta Ferjačič, Mina Fina, Nena Gabrovec, Vesna Grilj, Lidija Globevnik, Tatjana Jamnik, Maja Javor, Nevenka Klenovšek, Ana Kučan, Dušanka Kuhl, Maja Maroća, Andrija Mihailovič, Barbara Miklič Türk, Adrijana Petrič, Vika Potočnik, Barbara Škopac Gerič, Katarina Škopac Gerič, Evelin Trafela, Marina Vrečar, Mojca Vrečar, Mojca Vršček Marn in Tina Zajšek. Razstava bo na ogled do 1. oktobra.