Jelka Reichman o sebi rada pove, da najraje riše prav - otroške obraze. Foto: Mladinska knjiga
Jelka Reichman o sebi rada pove, da najraje riše prav - otroške obraze. Foto: Mladinska knjiga
Ilustratorka Jelka Reichman
Jelka Reichman se je rodila 23. avgusta 1939 v Ljubljani, kjer je preživela tudi prva leta življenja. Po drugi svetovni vojni pa sta njena starša, učitelja, dobila službi v Koroški Beli, kjer je Jelka obiskovala šolo. S selitvijo v Ljubljano pa je obiskovala šolo na Vrtači, poznje pa je hodila na VI. državno gimnazijo. V svoji dolgoletni karieri je kot ilustratorka otroških knjig upodobila marsikaterega pravljičnega junaka, med najbolj znanimi pa je gotovo Maček Muri. Foto: BoBo

V galeriji Ars odpirajo razstavo ilustracij Jelke Reichman. Na galerijski steni bosta zaživela ilustratorkina idealizirana svetova iz knjige Mižekmiž (napisala jo je Bina Štampe Žmavc) ter iz zbirke Uspavanke, ki je delo več pesnikov. Reichmanova velja za eno najbolj razpoznavnih slovenskih ilustratork, ki je s svojim značilnim umetniškim izrazom zaznamovala več generacij otrok.

"Toplina, ki jo pogosto pogrešamo v odnosih"
V razstavljenih ilustracijah iz Uspavank, ki so bile prvotno objavljene kot naslovnice revije Cicido, in v tistih iz slikanice Mižekmiž "najdemo, kar nas pri Jelki vedno znova pritegne: realistično podajanje upodobljenih likov, prikazanih z veliko ljubkostjo, najsi gre za predmete, živali ali otroke, in predvsem izredno toplino, ki jo še posebej v današnjem času pogosto pogrešamo v medsebojnih odnosih", je ob razstavi zapisala vodja galerije Ars Sonja Bezenšek.

Glavni umetničini junaki so otroci. "Nasmejani ali žalostni, zamišljeni ali razposajeni, zvedavi ali speči, vedno so neizmerno ljubki, z velikimi očmi in zavihanimi noski, taki, da nam sežejo v srce," meni Bezenškova.

Avtoričine ilustracije odlikuje velika risarska spretnost, drznost pri uporabi barve, kompozicijska usklajenost med barvo in neštetimi upodobljenimi predmeti, naravo in figurami ter odlično poznavanje obravnavane tematike. Vživeti se zna tako v bidermajersko okolje Stare Ljubljane - lep primer je Prešernov Povodni mož - kot v svet lačnih otrok s socialnega dna iz zgodb Prežihovega Voranca, ki ga izrazi s hladnimi barvami ter z minimalističnimi, likovno prečiščenimi elementi. Tudi botanični svet ji ni tuj, pri čemer pazi, da so upodobitve dreves, cvetlic in sadja razumljive preprostemu otroškemu dojemanju, a dovolj natančne, da bi jih lahko preučeval tudi kak botanik.

Stalna opremljevalka naše največje založbe
Po študiju na akademiji za likovno umetnost je Reichmanova sodelovala s številnimi založbami. Za založbo Mladinska knjiga, s katero sodeluje od leta 1964, je do zdaj prispevala že blizu 100 oprem in ilustracij za otroške knjige. Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi kar tri za življenjsko delo - Levstikovo nagrado, Župančičevo priznanje ter nagrado Hinka Smrekarja.