18. maj so za mednarodni dan muzejev razglasili leta 1977, zaznamujejo ga v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah. Foto: BoBo
18. maj so za mednarodni dan muzejev razglasili leta 1977, zaznamujejo ga v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah. Foto: BoBo

Tema tokratnega leta bo muzejem ponudila priložnost, da predstavijo, kako se spoprijemajo s konceptom neizrekljivega v zbirkah in spodbujajo obiskovalce k razmišljanju zunaj lastnih individualnih izkušenj. Poleg tega se tema osredotoča na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi in spodbujevalcev dialoga o večplastnem razumevanju časa, so zapisali pri slovenskem odboru Mednarodnega muzejskega sveta (Icom).

Jubilejno slavljenje v več kot 140 državah
Icom je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977. Mednarodni muzejski dan praznujejo v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah. Mednarodnemu dnevu se pridružujejo tudi slovenski muzeji in galerije, ki bodo ob tej priložnosti brezplačno odprli vrata obiskovalcem in pripravili vrsto spremljevalnih dogodkov.

Dvanajst slovenskih nacionalnih muzejev bo pod okriljem Icoma Slovenije mednarodni muzejski dan zaznamovalo z odprtjem skupne panojske razstave na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja (SEM).


Program slovenskih muzejev in galerij lahko najdete tukaj.


Novo vodstvo slovenskega odbora Icoma
Nova predsednica slovenskega odbora Icom Kaja Širok, ki je vodenje prevzela od Tanje Roženbergar, je za STA povedala, da so za predstavitev na razstavi v svojih zbirkah poiskali vsak tisto, kar se dotika letošnje teme. Poleg tega bo slovenski odbor Icoma v SEM-u predstavil dosežke zadnjih šestih let in novo vodstvo.