Da Vinci je med drugim delal tudi poizkuse, kako bi najbolje izkoristil sončno energijo - in to v 15. stoletju! Foto:
Da Vinci je med drugim delal tudi poizkuse, kako bi najbolje izkoristil sončno energijo - in to v 15. stoletju! Foto:
O identiteti Mone Lize še danes potekajo razprave. Za najverjetnejšo sicer velja domneva, da je Leonardo da Vinci na sliki upodobil ženo pomembnega Firenčana in trgovca s svilo Francesca del Gioconda. Foto: Reuters

Med replikami vseh 23 ohranjenih da Vincijevih del, zbranih na enem mestu in repliciranih v naravni velikosti s pomočjo digitalne tehnologije, bo seveda mogoče videti tudi znameniti Mono Lizo in Zadnjo večerjo. Razstava bo od 25. junija do 27. septembra odprta vsak dan, ponudili bodo tudi vodene oglede v tujih jezikih. Dela si bodo sledila v kronološkem zaporedju, vsako od njih pa bo spremljala tudi zgodba nastanka. Ob zvokih rekonstuirane da Vincijeve glasbe bodo tako na ogled Mona Liza, Devica z otrokom, Janez Krstnik, Zadnja večerja in druge.


Več korakov pred svojim časom
Delo vsestranskega Leonarda da Vincija (1452–1519) je predstavljala že vrsta razstav, med drugim tudi tista v Narodnem muzeju Slovenije leta 1999. Bil je renesančni "uomo universale" v pravem pomenu besede: veliko je denimo prispeval k raziskavam na področjih anatomije, astronomije in gradbeništva. Zaradi njegovega poznavanja anatomije so njegove slike realistične, figure na njih pa zelo natančne. Preučil je vse o svetlobi in senci v naravi in ugotovil, da stvari niso sestavljene iz obrob, ampak so tridimenzionalna telesa, ki jih določata prav svetloba in senca. Ugotovil je tudi, da se podrobnosti in barva spreminjajo glede na oddaljenost predmeta.

Njegovi zapiski o znanosti in tehniki obsegajo okoli 13 tisoč strani zapiskov in risb. Sam je naredil načrt za robota, več načrtov za letalne naprave (med njimi helikopter za štiri osebe in lahko jadralno letalo). Beležke omenjajo tudi številne izume na vojaškem področju - naredil je načrte za strojnico, tank, kasetne bombe ... Tu so še načrti za kroglični ležaj, podmornico, zobnike in avtomobil na vzmetni pogon.