Ruski umetnik in vodja moskovskega Muzeja za moderno umetnost (MMOMA) Zurab Tsereteli ob enem izmed t. i. akvarelnih vlakov. Foto: EPA
Ruski umetnik in vodja moskovskega Muzeja za moderno umetnost (MMOMA) Zurab Tsereteli ob enem izmed t. i. akvarelnih vlakov. Foto: EPA
Akvarelni vlak obratuje od junija 2007. Zasnovali so ga ob letu otroka z željo, da nas spomni na notranje otroške svetove, na radovednost in lepoto okoli nas. Foto: EPA

Tako imenovani akvarelni vlak je eden izmed potniških vlakov, ki redno vozi po standardni poti, a opozori nase že na prvi pogled z akvarelnimi naslikanimi replikami na svoji zunanjosti, podobami narave ali cvetličnih vzorcev, ki ob hitrosti pred postajališčem ali po ponovnem zagonu dajejo še posebne učinke.
Prav nič dolgočasna ni niti notranjost, zasnovana kot muzej z lepo uokvirjenimi reprodukcijami poznanih slik iz moskovskega muzeja moderne umetnosti (MMOMA), ki so postavljene nasproti vsaki vrsti sedežev. V obtoku je pet vozil, ki so jih morali posebej zasnovati in izdelati, nato pa še poslikati in obesiti slike.
Vsak vlak je unikaten, notranjost posameznih vlakov so pobarvali v rdeče, modro, sivo, olivno zeleno ali rjavo, barve, ki so jih izbrali tako, da se bodo ujemale z razstavljenimi slikami. Celotna ureditev ustvarja vtis muzejske kolekcije in prostor akvarelnega vlaka izvzame iz hrupa siceršnjega javnega podzemnega prometa.
Otroški svetovi in lepota okoli nas
Akvarelni vlak obratuje od junija 2007, opremljen z reprodukcijami slik ruskega umetnika Sergeja Andrijakija in njegovih študentov. Od takrat se je mobilna podzemna umetniška razstava že nekajkrat spremenila.
Leta 2007 so ga ob letu otroka zasnovali z željo, da nas spomni na naše notranje otroške svetove, ki potrebujejo naše razumevanje in podporo, na občutke radovednega odkrivanja, ki ga lahko prinese umetnost. Nenavadnost same mobilne razstave, pa tudi lepota del in barvita zunanjost vlakov dodajajo barvo v običajno enoličen podzemni prometni sistem in njegovih potnikov ter spominjajo na lepoto, ki nas obkroža in je pogosto sploh ne opazimo.
Poleg akvarelnega v Moskvi vozijo še trije drugi tematski vlaki – bralni vlak, vlak poezije in retrovlak, oblikovan kot prvi vlak, ki je vozil v moskovskem podzemlju.