Do zdaj sta bili znani dve različici Device v votlini. Foto: EPA
Do zdaj sta bili znani dve različici Device v votlini. Foto: EPA

Slika je variacija na eno od najbolj znanih da Vincijevih slik, Devico v votlini, umetnika pa naj bi jo naslikala med letoma 1495 in 1497. Na razstavi je mesto dobila poleg portreta Marije Magdalene, ki naj bi jo učitelj in učenec prav tako ustvarila skupaj, čeprav so nekateri umetnostni zgodovinarji prepričani, da bi jo lahko ustvaril tudi Giampetrino sam. Dokončana naj bi bila leta 1515, štiri leta pred da Vincijevo smrtjo.

(Skoraj) gola portretiranka
Obe sliki so pred tremi leti našli pri nekem zasebnem švicarskem zbiratelju. Medtem ko se za tretjo različico prej ni vedelo, pa so zgodovinarji vedeli, da obstaja portret Marije Magdalene, saj je bil ta nazadnje razstavljen pred 50 leti. Na sliki portretiranka s tančico zakriva gole prsi, in če bodo potrdili, da je avtor tudi da Vinci, bo to postalo eno od njegovih redkih del, na katerih je upodobil gole ljudi.

Devica v votlini pa prikazuje Marijo, ki pred votlino sedi z Jezusom v naročju, ob njej pa sta sveti Janez in nadangel Gabriel. Do zdaj znani različici te slike sta shranjeni v Louvru v Parizu in Narodni galeriji v Londonu.