Kaj predstavlja slika Devica v votlini, niso umetnostni zgodovinarji nikoli ugotovili. Foto: EPA
Kaj predstavlja slika Devica v votlini, niso umetnostni zgodovinarji nikoli ugotovili. Foto: EPA
Obrisi neznane slike, ki jih je razkrilo obsevanje slike z infrardečimi žarki. Foto: EPA

Sliko ženske na kolenih, ki naj bi bila osnutek za prizor Čaščenja malega Kristusa, so strokovnjaki odkrili pri pregledu Device v votlini s pomočjo infrardečih žarkov. Slikanja čaščenja malega Kristusa se je da Vinci lotil večkrat, a prizora ni nikoli dokončal.

Zakaj slike ni dokončal?
Na v Londonu odkriti sliki je Leonardo da Vinci povsem dokončal Devico, ki naj bi z roko, iztegnjeno pred seboj, izražala občudovanje bodočega kralja judovskega ljudstva, Jezusa pa ni eden največjih slikarjev pozne renesanse niti začel risati. Zakaj je ravno ta prizor da Vinciju povzročal toliko težav, je eno izmed mnogih vprašanj, ki si jih v zvezi z umetnikovo nenavadno slikarsko kariero zastavljajo umetnostni zgodovinarji.

Dve različici device Marije v votlini
Drugače od poklona Jezusu pa je da Vinci Devico v votlini naslikal kar dvakrat. Prvo različico iz leta 1483 si lahko ogledate v Louvru, delo, ki ga je dokončal leta 1508, pa visi v britanski narodni galeriji v Londonu. Slika Devica v votlini je poleg Zadnje večerje in Poklona svetih treh kraljev ter seveda Mone Lize ena največjih da Vincijevih mojstrovin. Prizor je prvo platno, ki ga je dokončal po prihodu v Milano, kjer je 17 let kot dvorni umetnik, organizator dvornih zabav in izumitelj služil milanskemu grofu Ludovicu Sforzi.

Srečanje bodočih verskih revolucionarjev
Čeprav je Leonardo da Vinci kar dvakrat naslikal devico Marijo v jami, pa umetnostni zgodovinarji še danes ne znajo z gotovostjo povedati, kaj naj bi slika prikazovala. Nekateri trdijo, da slika predstavlja trenutek brezmadežnega spočetja Jezusa Kristusa, drugi pa menijo, da platno prikazuje trenutek, ko sta se prvič - takrat še kot otroka - srečala Jezus in sveti Janez Krstnik.