Razstava bo na ogled do 30. oktobra. Foto: Pilonova galerija Ajdovščina
Razstava bo na ogled do 30. oktobra. Foto: Pilonova galerija Ajdovščina

Do 30. oktobra bodo v Ajdovščini na ogled dela obetavne fotografinje in študentke na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Polona Ipavec, priznanega profesionalnega fotografa Emila Jalovca in uveljavljene umetniške fotografinje Maje Šivec.

Ukvarjali so se z objektom človeškega telesa, ki je hkrati subjekt fotografije in bodisi predstavlja družbene ideologije bodisi uteleša simbolično-čutne pomene fizičnih označevalcev. Subjekt ima kot posameznik v fotografiji vedno izrazit pomen, je ob razstavi zapisal kustos Boris Gorupič.

Kot je ob razstavi zapisal kustos Boris Gorupič, ima subjekt kot posameznik v fotografiji vedno izrazit pomen. A v primerjavi s preostalimi disciplinami nam njen tehnični realizem takšno slogovno izbiranje vendarle precej omejuje. Zato je v fotografiji težje doseči avtorski slog, ki bi ohranjal subjektivnost tako s stališča tistega, ki fotografira, kot tudi onega, ki je fotografiran. Fotograf namreč pogosto v želji po lastni izraznosti ne zna izkoristiti osebnosti fotografirane osebe, njenih širših zmožnosti. Postavitev predstavlja tri različne pristope do tega vprašanja.

Serija razstav Nova fotografija letos vstopa v deseto leto. Najprej je razstave pripravljal Savinov likovni salon v Žalcu, od lani pa sodijo pod streho ajdovske Pilonove galerije. Z letošnjim osiščem subjekt se vrača serija h klasični tradiciji fotografije, ki se je izoblikovala v 20. stoletju.