Matej Sitar o svoji seriji Pravljice (Fairy Tales): 'Poskušam pripovedovati zgodbe - v moji glavi so pravljice -, ki pridejo iz moje domišljije, zakoreninjene pa so tudi v kolektivni podzavesti. Pravljice jim rečem, ker bi gledalca rad vzel na potovanje, na potovanje po mojih in njihovih fantazijah.' Foto: Muzej Essl
Matej Sitar o svoji seriji Pravljice (Fairy Tales): 'Poskušam pripovedovati zgodbe - v moji glavi so pravljice -, ki pridejo iz moje domišljije, zakoreninjene pa so tudi v kolektivni podzavesti. Pravljice jim rečem, ker bi gledalca rad vzel na potovanje, na potovanje po mojih in njihovih fantazijah.' Foto: Muzej Essl
Matija Brumen, Utensils
Serijo Utensils (Potrebščine) matije Brumna tvorijo tri fotografije - vsaka je nastala v enem od treh študentskih naselij, kjer je Brumen živel: v Pragi, Essnu in Ljubljana. Orodja za čiščenje namreč po njegovem veliko povedo o gospodarski situaciji v državi. Foto: Muzej Essl
Ljubljanski grad
Pri podelitvi nagrad Essl v Sloveniji že od samega začetka sodeluje Moderna galerija. Prvo leto je Moderna galerija gostila razstavo slovenskih nominirancev za nagrado Essl CEE, pred dvema letoma jo je zaradi prenove gostila Narodna galerija, letos je na ogled na Ljubljanskem gradu. Iniciativo v galeriji podpirajo še danes, saj se jim zdi pomembna vzpodbuda mladim ustvarjalcem. Foto: MMC RTV SLO

Drugo nagrado dobi Matija Brumen. V sklopu nagrad essl CEE je letos prvič svojo nagrado podelila skupina Vienna Insurance; dobila jo je Maruša Šuštar. Nagrade so v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu podelili na odprtju razstave del vseh desetih slovenskih nominirancev. Vsi, ki so se uvrstili v izbor desetih kandidatov za razstavo v posamični državi, so na neki način zmagovalci, je dejala Agnes Essl, ki je skupaj z možem Karlheinzem Esslom nagrado tudi ustanovila. O izboru najboljših treh je član žirije Rene Block dejal, da so se odločali glede na to, kateri mladi ustvarjalci imajo potencial in jim je treba dati podporo. Nagrada je predvsem vzpodbuda, je še povedal Block - je pa vseeno prva nagrada vredna 4.000, druga pa 3.000 evrov.

Trojica potuje na Dunaj
Trije najboljši predstavniki Slovenije se bodo udeležili razstave nagrajencev, ki bo od letošnjega 4. decembra do 7. februarja leta 2010 na ogled na sedežu zbirke Essl v Klosterneuburgu na Dunaju. Delo Šuštarjeve, prve slovenske dobitnice nagrade Vienna Insurance Group v vrednosti 1.000 evrov, pa bo na ogled še na posebni razstavi letošnjih dobitnikov posebnega povabila zavarovalnice, ki bo na ogled v centrali Vienna Insurance Group na Dunaju.

Na Ljubljanskem gradu so poleg del nagrajencev razstavljena še dela študentov ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in drugih ljubljanskih umetniških šol: Urške Boljkovac, Ane Čigon, Eve Ferk/Lene Likar, Matica Grgiča, Kaje Kraner, Uroša Potočnika in Maše Vojtech.

Mednarodna strokovna žirija je prek interneta izmed okoli 320 prijav mladih ustvarjalcev iz Slovenije, s Hrvaške, Češke, z Madžarske, s Slovaške in letos prvič iz Romunije izbrala po 10 umetnic in umetnikov, ki svoja dela s področja slikarstva, fotografije, kiparstva in videa maja predstavljajo na šestih ločenih skupinskih razstavah. Ob odprtju razstav razglasijo tudi dobitnike nagrad essl za posamezno državo.

Žirijo za nagrado essl CEE, namenjeno študentom umetniških akademij iz osrednje in jugovzhodne Evrope, so sestavljali Agnes Essl, Eva Wirlitsch-Essl, Rene Block, Jirži Svestka, Zora Rusinova, Gabor Ebli, Romelo Pervolovici, Igor Španjol in Vanja Babić.

Avstrija ponuja roko tujim mladim umetnikom
Nagrada essl je namenjena študentom likovnih akademij in preostalih šol za umetnost iz srednje in jugovzhodne Evrope, razpisujejo jo Muzej Essl, podjetje bauMax in Vienna Insurance Group. Z nagrado zakonca Essl mladim, še neuveljavljenim umetnikom omogočata, da svoja dela predstavijo mednarodni muzejski javnosti, hkrati pa je njen namen spodbujanje sodobne umetnosti zunaj Avstrije. Zbirka Essl sicer zajema več kot 6.000 umetniških del.

Bienalno nagrado essl so prvič podelili leta 2005 v državah, v katerih posluje bauMax. Prva slovenska Esslova nagrajenca sta bila Julijan Borštnik in Mark Požlep, na razstavi na Dunaju pa se je poleg njiju predstavil Gašper Jemec. Leta 2007 sta nagrado prejela Velibor Barišič in Ana Sluga.

A. J.