Velibor Barišič se je podal po podzemnih železnicah evropskih mest. Foto: Essl Award
Velibor Barišič se je podal po podzemnih železnicah evropskih mest. Foto: Essl Award
Ana Sluga
Ana Sluga se predstavlja z deli Trees in Away/ Videostill. Foto: Essl Award
Nagrada Essl
Svoje nagrajence bodo v Klosterneuburg poslale likovne akademije iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške, Češke in Madžarske. Foto: Narodna galerija

Dela obeh nagrajencev si je mogoče z ustvarjanjem preostalih Esslovih nominirancev ogledati na razstavi, ki so jo ob tej priložnosti odprli v prostorih galerije (v galeriji, ki je sicer namenjena starejši umetnosti, so letos pripravili razstavo, ker je Moderna galerija zaradi obnove zaprta). Svojim delom so skušali vstopnico v Esslov muzej v Klosterneuburgu poleg nagrajencev prinesti še Ana Grobler, Sebastjan Leban & Staš Kleindienst, Luiza Margan, Mark Požlep, Nina Slejko, Katja Smerdu, Katja Sudec in Urša Vidic.

Navdih podzemne železnice
V Banjaluki rojeni umetnik Velibor Barišič predstavlja v projektu Ex vandal interaktivno delo o svojem nezakonitem slikanju na podzemnih železnicah po vsej Evropi. Prvi del zaznamuje fotografsko gradivo in predstavlja načrte podzemnih železnic Lizbone, Dunaja, Pariza in Bukarešte in prostorov, kjer je umetnik slikal. Drugi del pa je videodokument o dogajanju na podzemnih železnicah v Portu, Valencii, Barceloni in Bukarešti. Sam umetnik primerja svoja dela z jamskim slikarstvom.

"Če skuša kapitalizem ljudi, prostore, mesta, kulture po vsem svetu narediti čim bolj podobne, se sama sprašujem, kaj se bo zgodilo z razlikami," pa o svojem delu med drugim razmišlja Ljubljančanka Ana Sluga, ki se še sprašuje, kje je meja uniformiranosti ter kaj so nepravilnosti in napake enakosti. Barišič prejme denarno nagrado v višini 4000 evrov, Ana Sluga pa v višini 3000 evrov.

Izbirali so …
Med temi je izbirala mednarodna žirija v sestavi direktorica kasselskega Fredericianuma René Block, Peruško Bogdanić z Akademije likovnih umjetnosti v Zagrebu, Daniel Fischer z Akademije za umetnost in oblikovanje v Bratislavi, Jiří Ševčík s praške Umetnostne akademije, János Strucz z Madžarske umetnostne univerze, Nadja Zgonik z ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Agnes Essl z Essl Museuma, Karlheinz Essl in Martin Essl s CEO bauMax v Klosterneuburgu.

Spodbujanje umetnosti centralne in jugovzhodne Evrope
Nagrado Essl za centralno in jugovzhodno Evropo so prvič podelili pred dvema letoma v Moderni galeriji, ustanovil pa jo je umetnostni zbiralec in ustanovitelj Muzeja Essl v Klosterneuburgu pri Dunaju, Karlheinz Essl, da bi z njo spodbujal in podpiral mlade sodobne umetniške talente v Sloveniji, na Hrvaškem, Slovaškem, Češkem in Madžarskem. Letošnja slovenska nagrajenca bosta imela priložnost svoje delo predstaviti na razstavi nagrajencev, ki jo bodo 5. decembra odprli v Esslovem muzeju v Klosterneuburgu, na ogled pa bo do 10. februarja.