"Med zvokom, zapisom in sliko nastane prostor iskanja ritma, se pravi nekega vzorca, iskanja ritma skozi odnose detajla do celote, enote do neskončnosti ... " piše slikarka o svojem ciklu belih slik. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Breda Sturm
Razstava v Mestni galeriji Nova Gorica bo odprta do 27. maja. Foto: Mestna galerija Nova Gorica

"Čeprav so vse poteze na njenih slikah izrecno snovne, je njihov pravi smisel v vzpostavljanju amplitud, ki ustvarjalko navdihujejo kot notna znamenja, ki ostajajo na beli podlagi še neodigrana. Njihova belina je usmerjena v tišino, njihova tišina postaja belina, tudi najbolj sunkovite poteze so v bistvu nežne slutnje, navidezna odločnost in odločenost je krhka, slikarkina belina je čista kot nepopisan list," je v uvodnem besedilu zapisal umetnostni zgodovinar Milček Komelj, ki bo ob odprtju slikarko tudi predstavil.

Izrisovanje matric spominov
Slikarka o svojih monokromatskih podobah pravi, da se utelešajo na platnu kot znakovna polja v mešanici barve, teksture in misli. "Prek elementov Morsejeve abecede in Braillove pisave se razkrivajo nove dimenzije in transformacije taktilnega, slušnega in vidnega in nam pokažejo pot iz labirinta."

Kot še piše Komelj, se Breda Sturm vključuje v prenovljeno izročilo modernističnih, s komunikacijskimi znaki izpolnjenih historičnih zapisov, s seboj nosi "odtise vsega, kar je doslej videla in občutila, tudi ko potuje po belem svetu, in nam zarisuje matrice spominov". "Nosilno belino na svojih slikah med pisanjem znakov napolnjuje z lastno belino, in ko z vsako sliko obrne nov list – naslikanih je skupaj za dvoje tiskarskih pol –, vsi skupaj sestavljajo optično orkestrirano celoto. Ta pa v svojem molku čaka na zvoke sporočil, ki jih slikarka z neulovljivimi signali reliefno zarisuje v svoja bela platna kot na zračni omet."

Breda Sturm je leta 2003 diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, leta 2010 pa z odliko zaključila podiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter pridobila naziv magistrica umetnosti. Študijsko se je nato izpopolnjevala v Italiji, Španiji in na The Art Students League of New York v ZDA. Umetnica, ki živi in dela v Ljubljani, je samozaposlena v kulturi in ustvarja na področju ilustracij, opreme in oblikovanja knjig, notranje opreme in arhitekture.