Razstava je na ogled do 19. junija. Foto: Roman Bezjak/Galerija Photon. Foto:
Razstava je na ogled do 19. junija. Foto: Roman Bezjak/Galerija Photon. Foto:

Razstavo si lahko ogledate v ljubljanski galeriji Photon. Odprtje je pospremil pogovor z avtorjem, predstavljena je bila tudi njegova monografija, ki nosi enak naslov kot razstava.

Roman Bezjak živi in dela v Bielefeldu v Nemčiji, v zadnjih letih pa je na potovanjih po vzhodni in jugovzhodni Evropi s fotoaparatom velikega formata posnel fotografije stanovanjskih stavb, ustanov, hotelov in palač kulture od Talina in Tirane do Dresdna in Dnjepropetrovska. Njegova serija je postala neke vrste arheologija povojnega modernizma, a brez nostalgičnega slavljenja nekdanjega vzhodnega bloka, saj izpostavi prav izkoriščanje utopije in njen vpliv na vsakdanje življenje. Socialistični modernizem tako upodablja svet, ki mu grozi uničenje in ki deloma - recimo palača republike v Berlinu - ne obstaja več.

"Stanovanjska poslopja, hotele, kulturne hrame in podobne arhitekturne objekte s funkcijo javnega značaja je v objektiv ujel nepretenciozno in disciplinirano. Ob pregledu zbirke hitro postane jasno, da arhitektura tistega časa razpolaga z istim naborom utopično navdahnjenih oblikovnih elementov, ki se razpredajo med zgradbami in subtilno nakazujejo navidezno monotonijo takratne gradnje. Bezjakove fotografije razkrivajo obrabljenost utopije in njeno sprejemanje v našem vsakdanjiku," je ob tem zapisala Inka Schube, izdajateljica Bezjakove monografije.