Eksponate za razstavo so prispevali  hišni arhiv Moderne galerije, hemeroteka in fotoarhiv. Foto: Moderna galerija
Eksponate za razstavo so prispevali hišni arhiv Moderne galerije, hemeroteka in fotoarhiv. Foto: Moderna galerija
Moderna galerija
Razstava Iz hišnega arhiva: prostori Moderne galerije je druga iz serije Odprti arhivi. Foto: RTV SLO

Drugo razstavo iz serije Odprti arhivi, ki se je odprla hkrati z vrati galerije, je pripravil oddelek za dokumentacijo Moderne galerije, ki na postavitvi opozarja tudi na prostorsko stisko, s katero se spopada ta ustanova. Zgradba je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1948, trenutno pa ima za razstave na voljo 1.996 kvadratnih metrov, za depoje pa 607.

Od zanešenjaških začetkov do težav s prostorom
Razstava bo obiskovalcem pripovedovala zgodbo od začetkov ustanove do težav, s katerimi se je spopadala, in načrtov za širjenje galerije. V Informacijskem centru, kjer bo postavljena, bodo obiskovalci spoznali tudi, kateri načrti za širitev so bili že ovrženi. Dozdajšnji poskusi nadzidave, dozidave in obnove zgradbe, ki stoji tik ob parku Tivoli, so bili namreč bolj ali manj neuspešni.

Selitev na Metelkovo?
Moderni galeriji je uspela le širitev v Malo galerijo, ki je svoje prostore našla na Slovenski cesti, za neuspešna pa je bilo treba označiti poskusa sodelovanja s Piranom in Likovnim razstaviščem Rihard Jakopič. Ljubitelji likovne umetnosti in zaposleni v Moderni galeriji zdaj upajo, da se bodo uspešno iztekli pogovori z ministrstvom za kulturo, s katerim se dogovarjajo o prostorih na Metelkovi 22. V tej stavbi v kompleksu nekdanje vojašnice na Metelkovi je galerija med odprtjem Manifeste 3. junija 2000 že postavila razstavo mednarodne zbirke Arteast 2000+, v primeru uspešnih pogovorov pa bo galerija vanjo preselila del svojih dejavnosti.