Razstave
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Eno ključnih imen tega obdobja so bili pankerji Pankrti. Foto: Janez Bogataj/Muzej novejše zgodovine Slovenije
Disko Študent, 4. 5. 1982. Foto: Janez Bogataj/Muzej novejše zgodovine Slovenije
Prljavo kazalište, koncert Lublana je zaspana, 23. 11. 1979, Ljubljana. Foto: Janez Bogataj/Muzej novejše zgodovine Slovenije
Šumi, Ljubljana, november 1981. Foto: Janez Bogataj/Muzej novejše zgodovine Slovenije

Pankrti, Buldožerji, Niet in druge ikone 80. v objektivu Janeza Bogataja

Razstava Že dolgo nismo videli in slišali …
30. november 2016 ob 13:44,
zadnji poseg: 1. december 2016 ob 09:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Osemdeseta so bila nacionalno zapleteno, gospodarsko krizno, politično negotovo, a hkrati glasbeno bogato obdobje pred razpadom nekdanje Jugoslavije.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo danes ob 18.00 odprli razstavo koncertnih fotografij Janeza Bogataja z naslovom Že dolgo nismo videli in slišali ...

Črno-bele podobe, ki jih je Bogataj kot fotograf tednika Mladina ustvaril med letoma 1979 in 1987, večinoma na slovenskih koncertnih odrih in pod njimi odražajo vso pestrost takratnega koncertnega dogajanja, tako domačih kot tujih izvajalcev različnih zvrsti.

Razstavljene fotografije so del fotografskega fonda Janeza Bogataja, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Razstava na ogled ponuja predvsem fotografije s pankovskih in rokovskih koncertov ter festivalov, ki jih je Bogataj obiskoval tako po službeni dolžnosti kot v prostem času.

Udarnim podobam pankrokovskih izvajalcev, kot so Pankrti, Buldožerji, Niet, Azra, Iron Maiden in Motörhead ter mnogih drugih bolj ali manj znanih nastopajočih na festivalih Novi rock (1981, 1983, 1984) in Rock Otočec (1983), se na razstavi pridružijo podobe glasbenikov povsem drugačnih žanrov.

Na Bogatajevih fotografijah so se znašli tudi obrazi, ki jih danes prepoznamo v popolnoma drugih vlogah in okoljih. Tako je v svoj objektiv med drugim ujel kantavtorico Matejo Koležnik, danes priznano režiserko, in pevca skupine Markus 5 Vincija Vogua Anžlovarja, ki se je pozneje uveljavil v filmskem svetu.

Od reporterske k umetniški fotografiji
Janez Bogataj (1961) se je že kot osnovnošolec včlanil v fotoklub v Gorenji vasi, kjer je pod mentorstvom znanega fotografa Vlastje Simončiča vstopil v svet fotografije. Kmalu je dosegel prve uspehe na razstavah gorenjskih fotografov in na razstavah mladinske fotografije. Leta 1979 je njegove fotografije v tedniku Mladina, kjer je istega leta dobil redno zaposlitev, začel objavljati njegov drugi mentor, fotograf Tone Stojko.

Bogatajeve fotografije je bilo mogoče zaslediti tudi v drugih časopisih. Za sodelovanje na več kot 300 razstavah v nekdanji Jugoslaviji in drugih državah je prejel vrsto nagrad, že pri 20 letih je prejel nagrado zlata ptica. Leta 1988 je opustil fotoreportersko fotografijo in se v Parizu posvetil predvsem umetniški fotografiji, leta 1992 je bilo 40 fotografij uvrščenih v fotografsko zbirko v Bibliotheque Nationale. Tega leta je imel v ljubljanski Moderni galeriji večjo samostojno razstavo. Leta 2004 je objavil fotomonografijo Pastorala.

Od leta 2009 del njegovega fotografskega opusa, nastalega med letoma 1979 in 1991, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Večina je iz obdobja, ko je bil zaposlen pri Mladini, poseben sklop pa predstavlja 63 portretov slovenskih literatov, posnetih leta 1983.

VIDEO
Punk in Janez Bogataj
A. K.
Prijavi napako
Komentarji
tim sein
# 30.11.2016 ob 14:07
@pašeresje
Proti pametnjakovičem.
pašeresje
# 30.11.2016 ob 20:39
hahah dobro sem vas :)

ljudska oblast in potem pank skopiran iz Anglije haha, ker je pač vse na zahodu bilo bolj kul, čeprav je tam pank protestiral ravno proti oblasti, ki ni od ljudi

ali pa morda naša oblast ni bila od ljudi?

je to možno?

Titovih 40 angleških Rolls royceov pa Brioni? Ljudsko....hahaha

ampak, ne bo treba dolgo čakati v tem mehurčku brez totalitarizma, pridno sprejemamo drug totalitarizem, še bolj antičen in skregan z logiko....zadnje leto je prišlo za pol milijona pripadnikov preko meje, brez problema.
vladarsvemira
# 30.11.2016 ob 18:15
Pri režimu zapisani ti že dosti pove :-)
dingdong
# 30.11.2016 ob 15:48
protestirali bolj malo
ko so češki pankerji poslušali o sceni v jugoslaviji
jim ni šlo v glavo kako si lahko pravijo pankerji
če so pri režimu zapisani enako kot vsi ostali glasbeniki v državi etc.

pri režimu zapisano isto, kot ostali glasbeniki ? Ker si očitno zelo mlad, ti lahko omenim za začetek tki. naci pank afero, besedila so morali nekateri bendi pred koncertom nositi na milico, Mario Šelih je bil še v osemdesetih kakšnih mesec dni v zaporu itd. No ja, če te pa česki pankerji morajo informirati o slovenskem panku, se ne čudim tvojemu neznanju.
kmjr
# 30.11.2016 ob 15:04
protestirali bolj malo
ko so češki pankerji poslušali o sceni v jugoslaviji
jim ni šlo v glavo kako si lahko pravijo pankerji
če so pri režimu zapisani enako kot vsi ostali glasbeniki v državi etc.
pašeresje
# 30.11.2016 ob 13:56
dajte minuse ampak naj mi vseeno en razloži, proti komu so pankerji v Jugoslaviji protestirali, saj je bila oblast v rokah ljudstva, ne bi rekel v monarhiji VB - Sex pistols, ampak tukaj?
Kazalo