Razstava bo v Beogradu na ogled do  6. novembra. Foto: Narodni muzej Slovenije
Razstava bo v Beogradu na ogled do 6. novembra. Foto: Narodni muzej Slovenije

V projektu, ki je nastal na pobudo Unesca, je prvič sodelovalo 12 narodnih muzejev iz jugovzhodne Evrope in od drugod. V ospredju razstave je prikaz oblikovanja in razvoja modernih narodov na tem območju v dolgem 19. stoletju (po zgodovinarju Ericu Hobsbawmu). Kot so sporočili iz Narodnega muzeja Slovenije, je muzeju pripadla čast izvedbe razstave in prvo odprtje. "Razstava in pester spremljevalni program sta bila ves čas dobro obiskana in ne dvomimo, da bo zanimanje tudi v Srbiji veliko," so zapisali v sporočilu.

Razstava, ki v srbskem prevodu nosi ime Zamišljajući Balkan, bo v Beogradu na ogled do 6. novembra, potem pa se seli v Romunijo.

Razstavo sestavljajo tematski sklopi: Življenje v starem svetu; Potovanje, komunikacije; Nov družbeni red in vzpon srednjega razreda; Ustvarjanje in širjenje znanja; Zemljevidi; Izrabljanje zgodovine, ustvarjanje junakov; Javna praznovanja; Podoba naroda ter tematski uvod o kulturi pitja kave in zaključek filma Čigava pesem je to? Adele Peeva.

Vsi sodelujoči muzeji so nacionalne ustanove, ki so bile ustanovljene in tudi delujejo z namenom spodbujanja določenih narodnih identitet in ideologij, ki si običajno stojijo nasproti in izvorno niso bile namenjene sodelovanju, je aprila ob predstavitvi projekta v Ljubljani dejal strokovni koordinator razstave Philippos Mazarakis-Ainian in dodal, da je izbrana tematika bistveni dejavnik teh nasprotujočih si ideologij.

Poleg muzejev iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Makedonije, Romunije, Srbije in Slovenije ter Nemškega zgodovinskega muzeja je pri pripravah sodelovala še vrsta drugih ustanov in organizacij, kot je Svet Evrope.