Ena izmed številnih upodobitev Jane Eyre je bila tudi serija, ki jo je BBC posnel pred desetimi leti, v glavni vlogi pa je igrala Ruth Wilson. Foto:
Ena izmed številnih upodobitev Jane Eyre je bila tudi serija, ki jo je BBC posnel pred desetimi leti, v glavni vlogi pa je igrala Ruth Wilson. Foto:

Omenjene razstavne predmete so si v galeriji izposodili iz Muzeja Brontë, v središču pa bo portret Charlotte in njenih sester, prav tako pisateljic, Emily in Anne, ki ga je naslikal njihov brat Branwell. Sestre, ki so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj, veljajo za najznamenitejše književnice, "ki so zrasle iz istega gnezda." Na razstavi bo osvetljen tudi žalostni del pisateljičinega življenja, ki se je morala spopasti s smrtjo obeh sester in s šibkim zdravjem.

Otroci družine Brontë so odraščali v zakotni župniji, ki jo je vodil njihov oče, pastor, živeli pa so v temačni hiši ob pokopališču. Odtujenost od zunanjega sveta jih je gnala v odkrivanje različnih otroških iger in ena izmed njih je bilo tudi pisanje.

Po besedah pomočnice kustosa londonske Nacionalne portretne galerije Lucy Wood želijo z razstavo poleg ustvarjanja pisateljice ljudem približati tudi utrinke iz njenega zasebnega življenja. Dodala je, da so želeli njeno življenje dobesedno oživiti. V muzeju se namreč posvečajo pomembnim posameznikom, Brontejeva pa je po besedah Woodove ena od najvplivnejših avtoric britanske književnosti.

Razstava bo na ogled 14. avgusta. Vse tri sestre so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj. Viharni vrh (Emily Bronte) in Jane Eyre (Charlotte Bronte) sta se uvrstila v kanon britanske književnosti, priljubljen je postal tudi roman Anne Bronte Gospa s Pustega brega.

Lani so našli še neobjavljen Charlottin rokopis, in sicer pesem in kratko zgodbo, ki ju je napisala še v najstniških letih. Najdena pesem in kratka zgodba sta bili skriti v biografijo pesnika Henryja Kirka Whita.