Metamorfoze v Palači na vodi. Foto: Manja Žugman Širnik
Metamorfoze v Palači na vodi. Foto: Manja Žugman Širnik
Palača na vodi v parku Lazienki. Foto: Manja Žugman Širnik
Eden izmed veličastnih prostorov palače. Foto: Manja Žugman Širnik

Park Łazienki svojemu obiskovalcu ponuja raziskovanje številnih zgodovinskih objektov, med katerimi je zagotovo najprivlačnejša kraljeva Palača na vodi, ki je preurejena v muzej. V njenih prostorih naj bi kralj Stanislav August Poniatowski, ki je bil znan kot velik ljubitelj umetnosti, ob četrtkih gostil slavne znanstvenike in umetniške ustvarjalce, nekaterim pa naj bi bil tudi mecen. Zaradi slednjega je razstava Metamorfoze del širšega projekta, katerega namen je zadnjega poljskega kralja predstaviti kot velikega oboževalca umetnosti.

81 mitoloških zgodb
Zbirka Metamorfoze zajema enainosemdeset mitoloških zgodb oziroma odtisov, ki so razstavljeni v galerijskem prostoru, plesni dvorani in nekdanjih kraljevih kopalnicah. Stanislav August Poniatowski (1732–1798) je imel v lasti petintrideset odtisov, preostale pa je v svoji zbirki posedoval Jan Kanty Szembek (1911–1979). Slednje je muzejska zbirka odkupila leta 1965. V 18. stoletju so bili odtisi sestavni del bogate dekoracije v prvem nadstropju tako imenovanega Belega paviljona, kjer so se nahajali kraljevi apartmaji. Kasneje so odtisi doživeli dokaj žalostno usodo. V drugi svetovni vojni jih je odtujila nemška vojska. Del zbirke se je vendarle ohranil in po vojni znova pripadel poljski državi. Obe zbirki izvirata iz znamenitih Metamorfoz, ki jih je izdal Publij Ovidij Naso. Pričujoča razstava predstavlja izvirno zaporedje dogodkov, skozi katere je moč spremljati osrednjo idejo o nenehnem presnavljanju in spreminjanju sveta in človeka. Obiskovalec si lahko ogleda odtise, ki upodabljajo mnoge mitološke zgodbe, izmed katerih je ena najprivlačnejših pripoved o štirih letnih časih, znotraj katerih se odražajo sorodnosti med razvojem človeka in dogajanjem v naravi (pomlad simbolizira mladost, zima starost ipd.). Spoznati je moč znamenito zgodbo o kaznovanju pregrešnega ljudstva; Zeus se je odločil uničiti Zemljo zaradi nemoralnega ravnanja smrtnikov. Poslal je dež, da so reke narasle in poplavile. Neljubi dogodek sta preživela le Devkalion in Pira; Devkalion je bil najbolj pravičen, Pira pa najbolj bogaboječa. Vrstijo se pripovedi Medeja, Jupiter in Io, Had in Persefona, zgodbe, ki so skozi čas zaznamovale svetovno književnost ter likovno in glasbeno umetnost in katerih nauk je večen.

Umetniški pridih
V parku Łazienki pa lahko obiskovalci opazujejo tudi pave, ki se bohotijo s svojim pisanim perjem in prosto sprehajajo. Romantični navdušenci se lahko po jezeru popeljejo z ladjico, v osrčju parka pa je na ogled tudi spomenik slavnemu poljskemu skladatelju Frideriku Chopinu. Predstavlja pianista, ki sedi pod vrbo in iz narave srka ustvarjalni navdih. Park še posebej v poletnih mesecih ohranja svoj umetniški pridih, saj se tod vrstijo številne zabavne prireditve ter koncerti klasične glasbe.