Malaška kocka, ki pod seboj skriva vrhunsko umetnost 20. in 21. stoletja. Foto: Reuters
Malaška kocka, ki pod seboj skriva vrhunsko umetnost 20. in 21. stoletja. Foto: Reuters
Takole sta muzej slavnostno inavgurirala francoska ministrica za kulturo Fleur Pellerin in španski premier Mariano Rajoy. Foto: Reuters
V osrednji galeriji muzeja je prostor dobila inštalacija Ghost, delo francosko-alžirskega umetnika Kaderja Attie. Foto: Reuters

Málaga, Picassov rojstni kraj, v zadnjem desetletju zavestno išče alternativo klasični turistični ponudbi "sonca in plaže" ter skuša postati zanimiva destinacija za ljubitelje umetnosti: Picassov muzej obratuje že dobrih deset let, leta 2012 je vrata odprl tudi Museo Carmen Thyssen Málaga, poimenovan po premožni baronici in mecenki, ki ima "svoj" muzej tudi v Madridu; mesto navsezadnje premore tudi lasten Centro de Arte Contemporáneo (Center sodobne umetnosti). (V nekem obdobju so krožile tudi govorice o morebitnih podružnicah Guggenheimovega muzeja in celo Prade.)

"Najemnina" slik: okrogel milijon evrov na leto
V stavbi iz jekla in stekla, ki ji Španci pravijo preprosto "Kocka" in ki ima približno šest tisoč kvadratnih metrov, bodo tako "vsaj prihodnjih pet let" razstavljali kipe in slike, izposojene iz muzeja Pompidou v Parizu, med drugim dela mehiške umetnice Fride Kahlo, nemškega nadrealista Maxa Ernsta in Irca Francisa Bacona. Kocka bo seveda na ogled postavila tudi dela najslavnejšega malaškega sina, Pabla Picassa, ki so jih za dve leti in pol posodili iz Pariza. Obljubljajo tudi niz začasnih razstav.

Mesto bo v zameno za uporabo imena in izposojo dragocenosti Parizu plačevalo milijon evrov na leto.

"To pomeni svež zagon za eno naših osrednjih poslanstev: nuditi dostop do umetnosti našega časa toliko ljudem, kot je le mogoče," je o projektu povedal Alain Seban, predsednik osrednjega pariškega muzeja, ki obljublja še več podobnih projektov.

Pariški muzej z "navzven obrnjeno notranjostjo" je za Louvrom in Eifflovim stolpom tretja najbolj obiskana znamenitost francoske prestolnice. Nekaj posebnega je že arhitekturno in pogosto velja za eksponat sam po sebi, saj ga označuje zunanja napeljava raznobarvnih cevi, ki krasijo pročelje stavbe. Novi muzej v Málagi vizualno ni tako velikopotezen: prostor za galerije je izkopan pod zemljo, nad tlemi pa se vidi zgolj popolnoma pravilna kocka, "oblečena" v pisano steklo.

Da je jug Španije trenutno res meka kulturnega dogajanja, dokazuje tudi podatek, da so 25. marca v prenovljeni tovarni tobaka iz dvajsetih let 20. stoletja odprli razstavo del Ruskega muzeja v Sankt Peterburgu. Na ogled je širok razpon del, od pozlačenih ikon do platen Vasilija Kandinskega in Marca Chagalla.