Z novo nagrado essl skušajo mladim umetnikom olajšati prodor v mednarodni kulturni prostor. Foto: RTV Slo
Z novo nagrado essl skušajo mladim umetnikom olajšati prodor v mednarodni kulturni prostor. Foto: RTV Slo
Mladi umetniki v svojih izdelkih kombinirajo klasične tehnike z moderno tehnologijo. Foto: RTV Slo

Gre za nagrado, ki jo je dunajska zasebna zbirka Essel v sodelovanju z likovnimi akademijami Slovenije, Hrvaške, Slovaške, Češke in Madžarske prvič podelila študentom oziroma diplomantom akademij. Prvi nagrajenec Julijan Borštnik prejme nagrado v vrednosti 5.000 evrov, drugonagrajeni Marko Požlep v vrednosti 2.00 evrov, tretjenagrajeni Jemec pa je povabljen v Klosterneuburg na Dunaju, kjer bo novembra sodeloval na razstavi vseh nagrajencev v muzeju Essel.

Ob podelitvi so odprli tudi razstavo del vseh slovenskih nominirancev, študentov ljubljanskega ALU, med katerimi so poleg zmagovalcev še Sanja Ajdišek, Vita Žgur, Urška Drabik, Petra Koštruna, Nika Zupančič, Narvika Bovcon in Ana Grobler.

Spodbujanje mlade umetnosti
Z nagrado želi družina Essl, ki že 30 let zbira umetniška dela, spodbuditi razvoj nove umetnosti v omenjenih državah in zlasti podpreti mlade umetnice in umetnike na začetku njihovega ustarjanja. Ob tem skušajo mladim ustvarjalcem omogočiti, da svoja dela predstavijo tudi v mednarodnemu kontekstu. Prepričani so namreč, da umetnost bogati življenje in gradi v človeku predstavo o vrednosti.

Odslej bo žirija vsako leto izbrala dva nagrajenca med študenti akademij, s katerimi sodelujejo, letos pa so prav zaradi izjemnosti ob prvi podelitvi izbrali tudi trejega nagrajenca.