Na razstavi Europunk je na ogled tudi naslovnica singla God Save The Queen skupine Sex Pistols, delo angleškega umetnika Jamieja Reida, ki je ena najbolj ikoničnih podob punkovske umetnosti. Foto: Spletna stran razstave Europunk
Na razstavi Europunk je na ogled tudi naslovnica singla God Save The Queen skupine Sex Pistols, delo angleškega umetnika Jamieja Reida, ki je ena najbolj ikoničnih podob punkovske umetnosti. Foto: Spletna stran razstave Europunk
Bazooka
Delu leta 1974 ustanovljene francoske umetniške skupine Bazooka so na Europunku posvetili posebno pozornost. S svojimi ilustracijami so zasloveli kot likovni opremljevalci francoskega levičaskega časnika Liberation. Foto: Spletna stran razstave Europunk

Francoska akademija je v zgodovinski stavbi pripravila prvo retrospektivo punkovske vizualne umetnosti. Razstava raziskuje punkrockovsko umetnost, ki se je kot upor prevladujoči kulturi v sedemdesetih letih razvila v Britaniji, ZDA in po Evropi. Eden najprepoznavnejših punkovskih likovnih slogov spominja na sporočila ugrabiteljev, sestavljena iz izrezanih časopisnih črk.

Ikone punkovske umetnosti
Eric de Chassey
, direktor Francoske akademije v Rimu, je povedal, da razstava z naslovom Europunk, vizualna punkkultura v Evropi od 1976 do 1980, skuša pokazati tudi, da ima punkovsko gibanje še vedno vpliv na vizualno umetnost in modo. Več kot 500 razstavljenih predmetov prihaja iz zasebnih zbirk in muzejev iz vse Evrope. V Villi Medici so na ogled plakati, majice, letaki in revije oboževalcev, ki so jih pogosto ustvarjali anonimni umetniki. Na razstavi je mogoče videti tudi nekaj vizualnih ikon punka, kot je naslovnica singla God Save The Queen skupine Sex Pistols, ki jo je ustvaril angleški umetnik Jamie Reid, in majica z napisom Destroy, delo Vivienne Westwood in Malcolma McLarena.

"Kar se tiče mene, zgodovinsko razlikovanje med 'visoko' in 'nizko' kulturo zame nima smisla," je ob odprtju netipične razstave za agencijo AFP še povedal De Chassey. Razstava Europunk se začne z redkim posnetkom prvega televizijskega nastopa skupine Sex Pistols iz leta 1976, konča pa s posnetkom britanske skupine Joy Division iz BBC-ja iz leta 1979.

Bazooka, francoski vizualni rock
Francoski umetniški skupini Bazooka, ustanovljeni leta 1974, so na razstavi Europunk posvetili celotno sobo. Dela petih študentov elitne pariške umetniške šole Ecole des Beaux-Arts so vplivala na postpunkovske umetnike, predvsem v Veliki Britaniji in ZDA. "Smešno je gledati te stvari 35 let pozneje. Dolgo časa so nas prezirali, ker nismo delali po običajnih kalupih," se spominja Bernard Vidal, eden ustanovitvenih članov Bazooke, ki so ga takrat poznali pod vzdevkom Bananar.

Bazooka je postala slavna leta 1977, ko so bili povabljeni za umetniške vodje francoskega levičarskega časnika Liberation. Večkrat so z oddajo v tisk čakali do zadnjega trenutka, da jim ne bi mogli spremeniti ali cenzurirati njihovih prevratniških ilustracij."Bili smo kot rockskupina, ki je delala vizualne stvari. Počutili smo se zelo rockersko. Vse se je vrtelo okoli glasbe, risanja in slikanja," je še povedal Vidal. Razstava Europunk bo v Villi Medici na ogled do 20. marca, potem pa se bo preselila v muzej Mamco v Ženevi, kjer bo gostovala od 8. junija do 18. septembra.