"Poligonovci" pozivajo, naj slogan Živela Tobačna! vzamejo za svojega različni ustvarjalci in s tem pomagajo krepiti zavest o pomembnosti področja in medsebojnem sodelovanju sosedov. Foto:
Za vogalom
Razstavo Za vogalom! lahko ujamete do 24. decembra.

Nekdaj je Tobačna do zaposlitve pomagala številnim ženskam - v njej je bila zaposlena skoraj tretjina Ljubljančank. Danes enako priložnost potrebuje drug segment - mladi samozaposleni ustvarjalci, so zapisali v kreativnem centru Poligon, ki je pobudnik podviga Živela Tobačna!.

Vizija projekta Živela Tobačna! je povezovati in prek najrazličnejših dogodkov kontinuirano predstavljati ustvarjalce različnih profilov, ki na območju nekdanje tovarne delujejo ta hip in s tem pokazati vrednost, ki jo ima ta četrt za ljubljansko kreativno skupnost ter mesto in državo na splošno.

Prva razstava v projektu, naslovljena preprosto Za vogalom!, je skupinsko delo treh grafičnih oblikovalcev: Maruše Račič, Mihe Artnaka in Luke Mancinija.

Za vogalom! je eksperiment, ki ugotavlja, kako industrijska dediščina območja vpliva na aktualne produkcijske procese. Gre za igro iskanja vzporednic in nasprotij med danes in včeraj ter aktiviranje mogočih scenarijev Tobačne prihodnosti.

Avtorji na humoren način, "izza vogala", opozarjajo na skrito vrednost degradiranega območja Tobačne in osvetljujejo nov val ustvarjalne produkcije na območju. Gre za spontan poskus spreminjanja od spodaj navzgor postavljene strategije Ljubljane kot najlepšega mesta - v najkreativnejše mesto.

Živela Tobačna! --> Za vogalom! from Poligon Creative Centre on Vimeo.