Prizor s Trnuljčico ni tako zelo daleč od resnice: v originalni različici zgodbe (pred
Prizor s Trnuljčico ni tako zelo daleč od resnice: v originalni različici zgodbe (pred "disneyjevsko" obdelavo) princesko v spanju posili kralj; še vedno v spanju rodi dva otroka in se zbudi šele, ko ji eden izmed njiju iz prsta nevede izsesa trn, ki jo je uspaval. Foto: Saint Hoax
Iz Disneyjevega štaba še ni bilo uradnega odziva na neavtorizirano uporabo njihovih junakov. Foto: Saint Hoax
Nekateri komentatorji na spletu so ogorčeni, češ da otrokom ob pogledu na njihove najljubše junakinje ni treba imeti "neprijetnih" asociacij. Foto: Saint Hoax

Na enem izmed plakatov tako lahko vidimo Trnuljčico, ki se nemočno upira strastnemu poljubu svojega očeta, kralja Stefana; v podobnem položaju se s svojima očetoma znajdeta Ariel iz Male morske deklice in Jasmine iz Aladina. Vsakega izmed prizorov spremlja srhljiva statistika: "46 odstotkov posiljenih mladoletnikov so žrtve svojih družinskih članov. Nikoli ni prepozno, da prijavite napad."

Saint Hoax je anonimni umetnik, ki živi in ustvarja na Bližnjem vzhodu (tako vsaj trdi v biografskem odstavku na svoji spletni strani). Tako z oprijemljivimi kot z digitalnimi mediji pod vplivom popkulture "ustvarja svet, ki je zgrajen na lažeh". Njegov zaščitni znak je križanje tiranov in svetovnih voditeljev s popartom.

Disneyjeve princese si je za "portretiranke" izbral zato, da bi se lažje dotaknil mladih deklet, ki so bila morda žrtve incesta. Začetni vzgib je bila pretresljiva izpoved bližnje prijateljice, ki mu je priznala, da jo je pri le sedmih letih nadlegoval lastni oče. "14 let je potrebovala, da je lahko komu zaupala svojo travmatično izkušnjo. Njena zgodba me je pretresla do dna duše."

Če vam je psevdonim Saint Hoax znan, je to najverjetneje zato, ker je pred časom ustvaril tudi precej odmevno serijo portretov najmočnejših svetovnih voditeljev v transvestitskih opravah in s transvestitskimi imeni (Vladdy Pushin', Baricka O' Bisha, Kimmy Jungle, Popette Benny, Hitleria Hysteria ...), naslovljeno War Drags You Out.

Hoax sprva ni bil prepričan, da njegova serija Princest Diaries ne nasprotuje Disneyjevim vrednotam in bistvu princesk, ki naj bi otrokom dajale upanje. Objavil jo je, kot pravi, po dolgem omahovanju. A že dan po tem, ko so posterji prišli v javnost, mu je pisala neka deklica, češ da so jo spodbudili, da je prijavila svojega očeta. "Čisto zares sem jokal," je umetnik povedal za The Independent. "Če lahko poster nekomu spremeni življenje, se je vse skupaj izplačalo."

Statistika poroča, da je bilo 90 odstotkov otrok, ki so bili žrtve resnih spolnih zločinov, zlorabljenih od sorodnikov, partnerjev, prijateljev in ljudi, ki so jih poznali.