René Magritte: Tretja dimenzija, 1942. Foto: VG Bild-Kunst, Bonn 2013
René Magritte: Tretja dimenzija, 1942. Foto: VG Bild-Kunst, Bonn 2013

Gre za eno od štirih razstav, s katerimi beležijo odprtje po prenovi galerije, postavite pa sestavljajo dela iz zbirke sklada Thea Wormlanda. Poleg klasičnih umetnin nadrealizma so na ogled tudi dela predstavnikov post-nadrealizma iz 60. in 70. let, kot sta Ernst Wilhelm Nays in Fernando Botero.
Sklad Thea Wormlanda je Pinakoteki daroval približno 70 umetniških del, ki predstavljajo eno najpomembnejših zasebnih zbirk nadrealizma v Nemčiji. Zbirko je sklad sicer že pred tremi desetletji dal trajno na posodo Bavarskim državnim slikarskim zbirkam.
Manj znane risbe Andyja Warhola
V Pinakoteki moderne, ki so jo le desetletje po njenem odprtju zaradi prenove zaprli februarja letos, saj so se pojavile razpoke v vhodni dvorani v obliko rotunde, so konec preteklega tedna odprli tudi razstavo risb, ki jih je v petdesetih letih ustvaril mojster pop arta Andy Warhol. Enega najbolj priljubljenih umetnikov druge polovice preteklega stoletja, predstavljajo z manj znanimi risbami različnih zasebnih zbirk. Razstava bo na ogled do 17. novembra.