Razstave
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 8 glasov Ocenite to novico!
Od petka do nedelje bodo iz stalne razstave simbolično izbrisali vaško situlo, enega najpomembnejših in najznamenitejših zakladov Narodnega muzeja Slovenije, v ponedeljek, 4. marca, pa bo fotografija »izbrisane« situle del mednarodne virtualne razstave. Foto: Narodni muzej Slovenija
Narodni muzej Bosne in Hercegovine (Zemaljski muzej) v Sarajevu je moral zaradi neurejenega pravnega statusa in nezadostnega državnega financiranja zapreti vrata. Isto grozi še šestim nacionalnim muzejskim institucijam v BiH-u (mdr. Umetniški galeriji BiH-a in Narodni in Univerzitetni knjižnici BiH-a). Foto: cultureshutdown.net
       Gre za neko kolegialnost, mogoče pa tudi bojazen, da kaj takega ne bi doletelo še nas.       
 Blaž Peršin
Pri nas je pravni status nacionalnih institucij načeloma urejen, kakšna bo usoda inštitucij regionalnega pomena, pa je odvisno tudi od vpetosti v lokalne skupnosti, ki so jih ustanovile. Foto: RTV SLO

Simbolični izbris vaške situle iz Narodnega muzeja

Akcija solidarnosti z Narodnim muzejem BiH-a
1. marec 2013 ob 09:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Že skoraj pol leta je minilo, odkar je bil Narodni muzej BIH-a zaradi nerešenega pravnega statusa zaprt, podobna usoda pa morda čaka tudi nekatere druge tamkajšnje hrame kulture. V znamenje solidarnosti je nastala mednarodna akcija, ki se ji bo danes pridružilo tudi nekaj slovenskih kulturnih inštitucij.

V znak solidarnosti z ogroženimi muzejskimi institucijami v BiH-u, kjer mednarodna in narodna dediščina propadata tako rekoč pred očmi vsega sveta, bodo v akciji sodelujoči muzeji v danes simbolno preprečili ogled enega ali več eksponatov tako, da jih bodo prekrižali z "barikadnim trakom".

Prekrižana dela bodo v muzejih na ogled od danes pa do nedelje, v ponedeljek, na dan solidarnosti muzejev, ko bo minevalo šest mesecev, odkar je Zemaljski muzej BIH-a zaprt, pa bodo postala del virtualne razstave, ki si jo boste lahko ogledali tukaj.

Akcijo organizira dr. Azra Aksamija, profesorica na ameriški univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology), ena izmed ustanovnih članov platforme Cultureshutdown. Mednarodna pobuda vključuje akademike, umetnike in kulturne delavce, ki so se odzvali na krizo v BiH-u.

Sarajevo, mesto propadajočih kulturnih ustanov
Akcijo podpira tudi CIMAM – Mednarodni odbor za muzeje in zbirke moderne umetnosti, katerega predsednica je kot prva ženska v zgodovini te organizacije Zdenka Badovinac, direktorica Moderne galerije. Moderna galerija je že leta 1996 pripravila projekt, imenovan Za muzej sodobne umetnosti Sarajevo 2000, v okviru katerega je trinajst pomembnih mednarodnih umetnikov darovalo dela temu mestu. Muzej naj bi bil odprt leta 2000, a žal še danes nihče ne more z gotovostjo trditi, kdaj se bo to tudi zares zgodilo. Tudi aktualizirani Arhiv Bosne in Hercegovine, ki je na ogled v pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, opozarja na Sarajevo kot mesto zaprtih in propadajočih kulturnih institucij, v katerem se tamkajšnje oblasti ne morejo dogovoriti, kdo je odgovoren za muzeje in njihove zbirke.

V solidarnostni akciji sodelujejo še druge ljubljanske institucije, kot so Galerija Kapelica, Mestna galerija Ljubljana, Narodni muzej Slovenije in Univerza v Ljubljani/ Pedagoška fakulteta – Oddelek za likovno pedagogiko. V Narodnem muzeju bodo tako iz solidarnosti iz stalne razstave simbolično "izbrisali" vaško situlo, enega najpomembnejših in najznamenitejših zakladov svoje zbirke.

S sodelovanjem v akciji slovenski muzeji ne izražajo zgolj solidarnosti s prizadetimi ustanovami, ampak želijo z usodnimi težavami, s katerimi se že dalj časa neuspešno spopadajo največji kulturni stebri Bosne in Hercegovine, seznaniti tudi širšo slovensko javnost, saj gre za spomenike svetovnega pomena, ki znotraj zaprtih oziroma komaj funkcionalnih institucij ne morejo biti kakovostno zaščiteni.

Je pri nas res toliko bolje?
"Ne samo, da globoko čutimo njihovo stisko, saj jim že leta pomagamo in jim tudi našo literaturo posredujemo brezplačno, mislim pa, da se nam ni treba ozreti prav daleč: poteza v to smer je bila nazadnje že ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo", opozarja Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije. "Gre za neko kolegialnost, mogoče pa tudi bojazen, da kaj takega ne bi doletelo še nas," se strinja Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana. "Treba je artikulirati, kako so muzeji in galerije pomembni, saj ne odsevajo samo preteklosti in sedanjosti, ampak so tudi pomemben motivator mišljenja in snovanj v prihodnosti."

VIDEO
Akcija solidarnosti z Narodnim muzejem BiH
A. J.
Prijavi napako
Komentarji
assange
# 01.03.2013 ob 11:54
ni denarja, ker ga je bilo treba pospraviti v lastne žepe.....

ljudi pa tudi ni težko nahujskati proti kulturnikom, saj doma vidimo, kako hitro se da označiti kulturnike za delomrzneže, ki samo čakajo, kdaj jim bo z neba padel državni denar.
polzaliva
# 05.03.2013 ob 15:48
Naša organizacija muzejev je dobra. Naša dejavnost muzejev je pa katastrofalna. Nimamo namreč muzejskih delavcev, ki bi znali kaj drugega kot hraniti umetnine in ev. zaračunavati slikanje in uporabo (kakršnokoli, objave, tudi če želiš izdelati repliko). Prezentacija, kar naj bi muzeji počeli (tudi glede na namen muzeja, če ne je to depo), je pri nas katastrofalna. Žal. Pojdite po svetu in poglejte, kako si muzeji prizadevajo za svojo prepoznavnost in kaj vse počnejo, da različnim profilom in generacijam "zlezejo pod kožo".

Dobronamerno.
JVK
# 01.03.2013 ob 18:25
samo da nas čez 20 let ne bodo tožili še zaradi izbrisa vaške situle : )

če že upam da bo tudi kazen tako kot izbris simbolna
zamudnik
# 01.03.2013 ob 12:14
Akcijo organizira dr. Azra Aksamija,

CIMAM – Mednarodni odbor za muzeje in zbirke moderne umetnosti, katerega predsednica je kot prva ženska v zgodovini te organizacije Zdenka Badovinac

Jako internacionalno, indid.

"Gre za neko kolegialnost, mogoče pa tudi bojazen, da kaj takega ne bi doletelo še nas,"

Pozabili, da je od predvčerajšnjim vse drugače? :-)
Kazalo