Nataša Menart čuti v slikartsvu rešitev in pobeg iz norega sveta ter ga ustvarja na novo. Foto: Arhiv umetnice
Nataša Menart čuti v slikartsvu rešitev in pobeg iz norega sveta ter ga ustvarja na novo. Foto: Arhiv umetnice

Umetnica se v svojem delu vrača k tradiciji predhodnih dob, elegantno prepleta estetiko fin-de-siècla in fantazijo nadrealizma ter tako ustvarja chagallovska sanjska prizorišča, po katerih poplesuje ženska figura. Glavna protagonistka zadnje serije slik je temnolaso dekle z bohotnimi temnimi kodri, punčkastimi zasanjanimi očmi in melanholičnim izrazom.
Menartova prepleta resničnost z zasanjanostjo, prizor, kakršna je denimo poroka, obravnava skozi dejanje letenja. Ob vstopu v zakonsko zvezo nastopi domišljija, ki srečni par odnese v fantazijski svet, razsvetljen z zvezdnim nebom. Menartova izzove gledalca, da s pomočjo brezmejne domišljije snuje lastne drzne zgodbe, ob newyorški postavitvi med drugim piše kustosinja in direktorica galerije Ruthie Tucker.

Nataša Menart - njena dela bodo v newyorški galeriji na ogled do 4. junija - se je rodila leta 1968 v Ljubljani. Po poklicu je inženir kemije, slikarstva pa se je učila v ateljeju akademskega slikarja Sava Sovreta. Živi in dela v Ljubljani.