"Salottino Napoleonico", ena od razkošnih soban v Kvirinalu, palači iz 16. stoletja, ki je bila do leta 1870 domovanje papežev. Foto: EPA
Konklave, kraljeve poroke, prisege novih vlad ... Če bi stene Kvirinala lahko govorile, bi gotovo imele kake sočne podrobnosti. Foto: EPA

"Kvirinal je živa, vitalna palača naše demokracije. Bil je in je še vedno protagonist naše zgodovine in si kot tak zasluži ime Dom Italijanov," je palačo vzneseno opisal italijanski predsednik Sergio Mattarella. Palača ponuja tudi čudovit razgled na staro mestno jedro, mnogi pa jo hvalijo kar kot najlepšo stavbo v vsem Rimu.

Razvajani od prvega dne
Od torka je v palači mogoče občudovati kraljevske otroške vozičke, ki so jih okrog seveda potiskali služabniki, pa luksuzne otroške kočije, ki so jih vlekli poniji ali kozlički, in izjemno zbirko keramike iz 19. stoletja.

1.200 sijajnih dvoran palače, ki je bila nekdaj rezidenca papežev, danes pa je italijanska predsedniška palača, krasijo zbirke tapiserij, velikanski lestenci iz muranskega stekla in freske. (V Kvirinalu je živelo okrog 30 papežev, zadnji med njimi je bil Pij IX.) V prostorih, ki jih danes ne uporabljajo več za pisarne, je predstavljena zgodovina palače, ki je že po površini ena večjih na svetu (za primerjavo: Bela hiša je približno dvajsetkrat manjša).

Odprto je vse od konjušnic do knjižnice
Pot obiskovalca popelje od nekdanje konjušnice v pritličju skozi številne sobane prek kapele Paoline, kjer danes potekajo koncerti komorne glasbe in ki se lahko pohvali z enakimi arhitektonskimi elementi in proporci kot Sikstinska kapela, pa do knjižnice Piffetti, občuduje pa lahko tudi v 16. stoletju urejeno stopnišče Mascherino, ki je nekdaj vodilo do papeževih zasebnih soban. V največji dvorani, kjer še danes prisegajo vlade in se odvijajo uradne večerje, tla prekriva druga največja preproga na svetu (meri 300 kvadratnih metrov).

Vodeni ogledi so ob predhodni najavi mogoči vsak dan, razen ob ponedeljkih in četrtkih. Predsednikovo stanovanje je na drugem koncu od glavnega vhoda, na koncu podaljška, ki je znan kot "manica lunga" (dolg rokav); slavni vrtovi so urejeni ravno vzdolž tega "rokava". Čeprav se je predsednik Giorgio Napolitano trudil kar najbolj oklestiti stroške delovanja te ogromne palače, ima Kvirinal še vedno letni proračun v vrednosti 230 milijonov evrov, računa pa lahko na delovno silo 1.720 zaposlenih.