Razstave
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 9 glasov Ocenite to novico!
Surovine in izdelek. Foto: NHM/Kurt Kracher
Razstava je nastala v sodelovanju z organizacijo WWF. Foto: WWF/Steven Morello

Dodaj v

Ste zajtrkovali in oprali perilo? Pa je šel del tropskega gozda

Vsakdanje potrošništvo ubija biotsko raznovrstnost
30. oktober 2013 ob 17:41,
zadnji poseg: 30. oktober 2013 ob 18:35
Dunaj - MMC RTV SLO

V Prirodoslovnem muzeju na Dunaju je vrata odprla razstava z naslovom "Trgovina s smrtjo – zadnje umiranje vrst", ki nazorno prikazuje, kako vsak posameznik prispeva k iztrebljanju živalskih in rastlinskih vrst. Pa tudi, kako se lahko temu lahko izogne.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z okoljevarstveno organizacijo WWF, bo na ogled do 21. aprila 2014. Obiskovalci se lahko poučijo, kako človek zavedno ali nezavedno vpliva na raznolikost vrst. Vsako uro namreč na svetu izumrejo tri živalske ali rastlinske vrste. Na 550 kvadratnih metrih površine je razstava razdeljena na šest tematskih sklopov: iztrebljanje, izguba življenjskega prostora, smrtonosno razkošje, izkoriščanje morij, zastrupljanje in podnebne spremembe.

Zaradi geoloških sprememb v zgodovini je z našega planeta izginilo kar do 90 odstotkov rastlinskih in živalskih vrst. Vzrok za današnje izumiranje vrst je predvsem človek, naj bo zaradi prehranjevanja, krčenja življenjskega prostora in pretirane rabe naravnih virov, zaradi podnebnih sprememb ali dobičkonosne trgovine z zaščitenimi vrstami.

K zmanjševanju biotske raznovrstnosti prispevajo tudi vsakodnevna dejanja, ki se jih običajno sploh ne zavedamo. "Ko ste danes zjutraj vstali, si pripravili zajtrk, nahranili mačko in oprali perilo, ste s 50-odstotno verjetnostjo uničili del deževnega gozda," je ob odprtju razstave povedal direktor Prirodoslovnega muzeja Christian Köberl.

Palmovo olje tako rekoč povsod
Palmovo olje je namreč v največjih količinah proizvajano olje, ki se v različnih oblikah pojavlja v vsakem drugem izdelku za vsakodnevno uporabo. "Na račun naših poceni potrošniških dobrin se krči deževni gozd in z njim izumirajo tudi tamkajšnje živali in rastline," je dodal Köberl. Drugi primer iztrebljanja živalskih vrst v vsakdanjem življenju predstavlja nakup zamrznjenih rib. Z nakupom kilograma poljubnih rib ima kupec na vesti 20 kilogramov morskih psov, delfinov in morskih želv, ki jih ribiči kot stranski ulov mrtve vržejo nazaj v morje. Letno zaradi tega pogine približno 300.000 kitov in delfinov.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
KovacevaKobila
# 30.10.2013 ob 18:30
Vsebina razstave zveni odlično! E. S., hvala za informacijo. Vsekakor obvezen ogled.
Kazalo