Poletna muzejska noč se letos še bolj osredotoča na večerne ure, ko sodelujoče ustanove pripravljajo posebej pester program. Foto: www.muzejska-noc.si
Poletna muzejska noč se letos še bolj osredotoča na večerne ure, ko sodelujoče ustanove pripravljajo posebej pester program. Foto: www.muzejska-noc.si
Eksponati stalne razstave v vitrinah Tolminskega muzeja
V prvi Poletni muzejski noči je leta 2003 sodelovalo 24 muzejev, danes je v njej povezanih 82 ustanov. Foto: BoBo
Poletna muzejska noč odprla vrata muzejev

V akciji Skupnosti muzejev Slovenije in Mednarodnega grafičnega likovnega centra letos sodeluje 79 muzejev, galerij in drugih razstavišč v 39 krajih. Poleg številnih dogodkov, ki so jih ves dan pripravljali v svojih prostorih, so obiskovalci lahko med razstavljene eksponate brezplačno zakorakali med 18.00 in 24.00.
Poleg delavnic in vodstev po obstoječih stalnih ali začasnih razstavah bodo nekatere odprli prav za to priložnost, pripravljajo pa tudi demonstracije, kuharske izzive, družinske programe, filmske projekcije, pripovedovanje zgodb, konceptualne akcije in performanse, učne ure, glasbena doživetja in drugo. Veliko muzejev in galerij je pripravilo tudi poseben večerni program.

Kaj vse letos ponuja Poletna muzejske noč, preverite tukaj.

Dogodek, ki je tudi ena izmed štirih priložnosti v letu, ko slovenski muzeji in galerije brezplačno odprejo svoja vrata, so prvič organizirali leta 2003 v Ljubljani, v njem pa je sodelovalo 24 muzejev, galerij in drugih razstavišč, ki jih je obiskalo 14.500 obiskovalcev. Število sodelujočih je vsako leto višje, lani je sodelovalo 82 ustanov iz 30 slovenskih mest in krajev, našteli pa so okoli 20.000 obiskovalcev.
Najbolj vabljive razstave, podprte s spremnimi dogodki
Večerni obisk muzejev in galerij pritegne številne obiskovalce, na akcijo se odzovejo vse generacije, med vsebinami pa po besedah koordinatorke Poletne muzejske noči Lili Šturm iz MGLC-ja najbolj pritegnejo razstave in zbirke, podprte s spremnimi dogodki.
Poletna muzejska noč, ki z večjo osredotočenostjo na večerne ure in s predstavljanjem na spletnih socialnih omrežjih - letos na blogu, Facebooku in Twitterju - še krepi svoje družabno vozlišče za obiskovalce, je postala platforma povezovanja različnih ustanov z občutkom do pomena predstavljanja kulturne dediščine javnosti, pri tem pa izkazujejo odprt in prijazen, obiskovalcu naklonjen odnos.
Dobra polovica sodelujočih ustanov je v Ljubljani, sodelujejo pa tudi Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Celje, Divača, Ilirska Bistrica, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Laško, Lipica, Litija, Jesenice, Kranjska Gora, Krško, Maribor, Metlika, Mojstrana, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Portorož, Postojna, Rateče, Ptuj, Ravne na Koroškem, Rogatec, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Šentjur, Škocjan, Tolmin in Velenje.
Poletna muzejska noč odprla vrata muzejev