Kultni trabant je simbol za življenje v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Foto: Stiftung Haus der Geschichte/Axel Thünker
Kultni trabant je simbol za življenje v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Foto: Stiftung Haus der Geschichte/Axel Thünker

Muzej stoji na območju kulturnega središča Kulturbrauerei, kjer je nekdaj delovala pivovarna Schultheiss. Kot napovedujejo v ustanovi Hiša zgodovine Zvezne republike Nemčije, bo stalna razstava na okoli 600 kvadratnih metrih združevala okoli 800 izvirnih predmetov ter 200 dokumentov pa tudi filmske in tonske posnetke ter biografske zgodbe. Poleg stalne postavitve bodo pripravili tudi občasne razstave.

Razstava želi predstaviti napetosti med državljani NDR in političnim sistemom, ki je njihov vsakdanjik utesnjeval skozi ideološke odločitve, nadzor in prisilo. Številni državljani NDR so se na nadzor, ki ga je izvajala Enotna socialistična partija Nemčije, odzvali z umikom v zasebnost. Tako kot izobraževalnemu sistemu in gospodarstvu so tudi prostemu času svoj pečat dale množične organizacije in delovni kolektivi. "Skozi kulturno ponudbo in ponudbo za prosti čas je država skušala utrjevati občutek za skupno in za povezanost, sočasno pa sta obe služili tudi kot sredstvo nadzora," so zapisali pripravljavci razstave. Vstop v muzej je brezplačen.

Vse več turistov obišče muzej o življenju v razdeljeni Nemčiji
Zanimanje za sodobno zgodovino, predvsem o delitvi Nemčije, je med obiskovalci Berlina iz leta v leto večje. O življenju v nemški prestolnici v času razdeljene Nemčije med drugim priča tudi zasebni muzej nasproti stolnice DDR Museum, ki so ga odprli leta 2006. Muzej je na 11. mestu na lestvici najbolj obiskanih muzejev v Berlinu, leta 2008 pa je bil nominiran za nagrado za evropski muzej leta.