Poletni četrtki obiskovalcem Narodne galerije vsak teden omogočajo tri dodatne ure, saj se galerija sicer običajno zapre ob 18. uri. Foto: Narodna galerija
Poletni četrtki obiskovalcem Narodne galerije vsak teden omogočajo tri dodatne ure, saj se galerija sicer običajno zapre ob 18. uri. Foto: Narodna galerija

Tako v poletnih dneh Narodna galerija vabi obiskovalce s podaljšanim odpiralnim časom, saj je v juliju in avgustu ob četrtkih odprta vse do 21. ure, ob četrtkih pa izvajajo tudi vodstva za odrasle in delavnice za otroke.

"Vsak četrtek izmenično predstavljamo stalno zbirko in aktualno občasno razstavo Vrnitev ambasadorjev umetnosti. Nekaj četrtkov smo programsko razširili še s koncerti mladih glasbenikov s konservatorija za glasbo in balet," je še povedala Kristina Preininger, ki je pripravila poletni program galerije.

Poletne teme za poletni čas
Vodstva so nekoliko krajša in povezana s poletnimi temami. Tako so, denimo, izpostavili Poletje Ivane Kobilce ali Karingerjeve in Pernhartove poglede na Triglav ter Bohinjsko in Blejsko jezero.

Sledile bodo poletne impresije Matije Jame in Marijine podobe, ki jih bodo izpostavili ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Vmes se bodo zvrstila še vodstva po občasni razstavi, ki obsega izbrana dela z diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanjega SFRJ-ja. V povezavi s tem potekajo tudi delavnice za otroke, je še povedala Preiningerjeva.

Biseri Narodne galerije za turiste
Za turiste in vse obiskovalce so pripravili tudi vodstva Spoznajte bisere Narodne galerije. Vodstva po največjih umetninah galerije potekajo ob torkih, četrtkih in nedeljah ob 11. uri ter ob sredah in petkih ob 16. uri.

V galeriji so izdelali tudi zemljevid, s pomočjo katerega si turisti lahko sami ogledajo, kje so slikarji živeli ali ustvarjali in kje so dela, predvsem javni spomeniki, v središču Ljubljane. Izdelali so tudi posebno zloženko v angleškem jeziku, ki je na voljo v turističnem informacijskem centru ter večini ljubljanskih hotelov in hostlov.

Najbolj priljubljena Kobilca in Grohar
Po besedah kustosa Michela Mohorja so v zadnjih dveh tednih večinoma gostili turiste iz ZDA in Madžarske. Na vodstvih jim predstavijo tisto, kar je pomembno za Ljubljano in Slovenijo, nekoliko dlje se ustavijo le pri Kobilci in Ivanu Groharju, ki obiskovalce običajno tudi najbolj pritegneta.