Na spletu najdete slike v zelo visoki resoluciji. Foto: GoogleArt Project
Na spletu najdete slike v zelo visoki resoluciji. Foto: GoogleArt Project
marija, terezija
Portret Marije Terezije. Foto: GoogleArt Project

Poleg gradu Schönbrunn pri projektu sodelujejo še trije dunajski muzeji. Digitalizirane umetnine so v spletnem muzeju na ogled v visoki resoluciji. To obiskovalcem spletnega muzeja omogoča približanje slike in detajle, ki s prostim očesom ne bi bili vidni.

Nevarnosti, da bi ljubitelji umetnosti obisk muzeja zamenjali z virtualnim ogledom umetnin, direktor Schönbrunna Franz Sattlecker ne vidi: "Virtualni obiskovalci muzeja so potem bolje pripravljeni. Z raziskovanjem slik na spletu postanejo radovedni in si želijo dela ogledati še v živo."

Projekt deluje že dobri dve leti
Ustvarjalci projekta Google Art Project, ki deluje od leta 2011, želijo ljubiteljem umetnosti približati digitalizirana umetniška dela z vsega sveta. Projektu so se kot prvi avstrijski muzeji pridružili galerija Albertina, Leopoldov muzej in Umetnostnozgodovinski muzej.

Galerija Albertina je na ogled v digitalni obliki postavila 150 del, Leopoldov muzej je objavil 106 umetnin, Umetnostnozgodovinski muzej pa 121 digitaliziranih eksponatov. Vse digitalizirane umetnine si je v spletnem muzeju mogoče ogledati brezplačno.