Italijanska slikarka Adriana Rossi, John Peter Moore, ki je bil Dalíjev osebni tajnik skoraj dve desetletji, in Salvador Dalí. Foto: EPA
Italijanska slikarka Adriana Rossi, John Peter Moore, ki je bil Dalíjev osebni tajnik skoraj dve desetletji, in Salvador Dalí. Foto: EPA
Salvador Dali
Kraljica Sofia, minister za izobraževanje, kulturo in šport Jose Ignacio Wert in županja Madrida Ana Botella na odprtju razstave "Dali, poetični predlogi in kiparske možnosti" v kraljičinem muzeju sodobne umetnosti, kjer bodo do 2. septembra na ogled vsa pomembnejša Dalijeva dela. Foto: EPA
Salvador Dali
Veliki masturbator (1929) Foto: EPA

Bil pa je medijsko in trgovsko zelo spreten umetnik, ki je znal ustvariti in gojiti kult o svojem geniju. Tega je zagotovo podpiral tudi njegov ekscentričen odnos z ženo Galo. Ukvarjal se je s hepeningi, sodeloval je pri snemanju filmov, med najbolj znanimi sta filma Andaluzijski pes in Zlata doba Luisa Bunuela.
Kontroverzna umetnost in vpliv na svet umetnosti
Z retrospektivo del španskega slikarja Salvadorja Dalíja, ki so jo v narodnem muzeju Center umetnosti kraljice Sofie pripravili skupaj s pariškim Centrom Georges Pompidou, želijo po besedah kustosa razstave Jean-Huberta Martina izpostaviti umetnikovo kompleksno, paradoksalno in kontroverzno osebnost ter prikazati, kako je Dalí s svojimi eksperimenti v slikarstvu, filmu in v oglaševanju vplival na svet umetnosti.
Na ogled je okoli 200 Dalíjevih slik, skulptur, risb in zapiskov pa tudi izsekov iz filmov, ki časovno pokrivajo obdobje od 20. do 80. let prejšnjega stoletja. Postavitev vključuje 30 del, ki so v Španiji razstavljena prvič, ob koncu preteklega leta pa je bila v pariškem Centru Georges Pompidou naslovljena kot osrednji dogodek razstavne sezone v Parizu.
Med spoštovanjem tradicije in nenasitno željo po novem
Eden izmed osrednjih eksponatov razstave je Dalíjeva najbolj poznana slika Vztrajnost spomina iz leta 1931, na kateri je umetnik upodobil stopljene ročne ure in zanjo dejal, da ne izhaja iz splošne relativnostne teorije, ampak je navdih za sliko našel med opazovanjem sira camemberta, ko se je topil na soncu.
Na razstavi, ki bo na ogled do 2. septembra, je sicer poudarek na slikah, so pa na ogled tudi fotografije in filmi ter celo reklama za čokolado Lanvin, ki so jo na francoski televiziji predvajali v 60. letih prejšnjega stoletja. Po besedah sokuratorke razstave Montse Aguer je Dalí zanimiv umetnik, saj se je vedno gibal med spoštovanjem tradicije velikih mojstrov in nenasitno željo po novem.
Dalí je po njenih besedah živel v času, ko so slikarstvu tla pod nogami spodmikali drugi mediji, kot so fotografija, film in konceptualna umetnost, sam pa se je poglabljal v prav vse od njih.
Ekscentrične podobe sanj
Salvador Dalí (1904-1989) se je rodil v Figuerasu v Španiji, študiral je v Madridu, leta 1927 pa je odšel v Pariz in se tam seznanil s Picassom in Bretonom ter z nadrealističnim gibanjem. Leta 1940 je emigriral v ZDA, leta 1948 pa se je naselil v Franciji.
Velja za enega najpomembnejših nadrealističnih slikarjev. Na podlagi intenzivnega študija psihoanalize je razvil t. i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.