Ena od sob v novem muzeju je posvečena tudi legendarnemu koncertu »The Wall« zasedbe Pink Floyd leta 1990 v Berlinu. Foto: EPA
Ena od sob v novem muzeju je posvečena tudi legendarnemu koncertu »The Wall« zasedbe Pink Floyd leta 1990 v Berlinu. Foto: EPA
false
Multimedijska razstava o zgodovini in padcu Berlinskega zidu v The Wall Museum East Side Gallery, v bližini znamenite zidne galerije, 1,3 kilometra dolgega ohranjenega dela Berlinskega zidu z deli več kot sto umetnikov. Foto: EPA

V Berlinu bodo danes odprli nov, zasebni muzej, posvečen zgodovini Berlinskega zidu, ki je med letoma 1961 in 1989 delil vzhodni in zahodni Berlin, ter njegovemu padcu.
Multimedijska razstava v stavbi v bližini znamenite East Side Gallery vključuje posnetke intervjujev, instalacije in filme, poroča nemška tiskovna agencija.

Kot so zapisali v novem muzeju, razstava pripoveduje o tem, kako je Berlinski zid spremenil življenja prebivalcev mesta. Prvih 1000 obiskovalcev bo lahko s seboj za spominodneslo tudi majhen košček zidu.

V The Wall Museum East Side Gallery, ki je že tretji muzej, posvečen Berlinskemu zidu, ponujajo tudi vpogled v zakulisje svetovne politike ter spomnijo na ljudi, ki so ob zidu izgubili življenja.

Berlinski zid je bil nekdaj dolg 155 kilometrov. Večino zidu so odstranili po padcu komunizma leta 1989. East Side Gallery so uredili leta 1990 in obsega dela, ki jih je 120 mednarodnih umetnikov naslikalo na vzhodno stran več kot kilometer dolgega ohranjenega Berlinskega zidu.

East Side Gallery velja za drugo najbolj obiskano berlinsko turistično znamenitost, takoj za Brandenburškimi vrati. Vsako leto si ga ogleda več kot milijon ljudi.