Izbrana dela segajo vse od leta 1958 do leta 2008 in tako zaobjamejo celotno umetnikovo ustvarjalno obdobje. Med najpogostejšimi materiali za majhne skulpture so apnenec, granit in marmor. Foto: Bežigrajska galerija 2
Izbrana dela segajo vse od leta 1958 do leta 2008 in tako zaobjamejo celotno umetnikovo ustvarjalno obdobje. Med najpogostejšimi materiali za majhne skulpture so apnenec, granit in marmor. Foto: Bežigrajska galerija 2
Janez Lenassi
"Ponavljanje podobnih oblik in ravna linija (tudi prekinjena s trikotniško linijo), spirala, krog, krog v krogu (z videzom padle kaplje na vodno površino) imajo v njegovih likovnih delih isti pomen: brezkončnost in različne likovne poti v večnost, nadaljevanje vsega, kar vemo in se morda zavedamo," je o Lenassijevem delu zapisal kustos Miloš Bašin. "Včasih so v njegovih delih tudi prekinjene. Vendar nikoli za večno, saj imajo praviloma na drugih straneh kipov svoje nadaljevanje." Foto: Bežigrajska galerija 2

V Bežigrajski galeriji 2 bodo ob 19.00 odprli kiparsko razstavo Janeza Lenassija. Postavitev združuje manj znane kipe iz kamna, ki jih je Lenassi ustvaril od leta 1958 do smrti leta 2008.

Kot so zapisali v galeriji, na razstavi razstavljene majhne in srednje velike skulpture predstavljajo umetnikov osebni in ustvarjalno intimnejši svet.

Valovanje morja in ostre, geometrijske oblike
Izbrana dela je po formalni plati mogoče razdeliti v dve skupini. V prvo sodijo dela, ki po naslovih ter s krivuljastimi in spiralastimi oblikami ustvarjajo vtis valovanja morja. Drugo skupino predstavljajo skulpture čistih geometrijskih oblik, ki jih zaobjema le tanka, ravno vklesana črta.

Lenassi je umetnine vselej ustvarjal z zavedanjem, da so likovne zakonitosti najpomembnejše: v njegovih likovnih delih vidimo njegovo bivanje in doživljanje vsega, kar je in še bo, je zapisal kustos razstave Miloš Bašin in dodal: "Vse njegovo delo in življenje pomeni sožitje ter sobivanje z vsem, kar obstaja."

Življenje ob morju
Lenassi se je rodil leta 1927 v Opatiji. Kiparstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končal tudi specialko. Leta 1968 se je z družino preselil v Piran, kjer je živel do smrti.

Avtor številnih monumentalnih javnih del je veliko razstavljal v Sloveniji in tujini. Sodeloval je tudi na številnih mednarodnih kiparskih simpozijih. Prejel je več nagrad in priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada in Jakopičevo nagrado. Deloval je tudi kot scenograf.

Razstava Lenassijevih del v Bežigrajki 2 bo na ogled do 23. decembra.