Razstave
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
false
V okviru letošnjega festivala bo v pivški Vojašnici Stanislava Požarja v soboto potekal dan odprtih vrat. Vrhunec bo festivalski teden dosegel v nedeljo, ko bodo na sporedu vožnje oklepne tehnike. Foto: Aljoša Masten
false
Minister za kulturo Tone Peršak bo v petek v uporabo predal nove depojske prostore. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Dodaj v

V Pivki se začenja Festival vojaške zgodovine

Nedeljski vrhunec z vožnjami oklepne tehnike
12. september 2017 ob 17:40
Pivka - MMC RTV SLO, STA

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so pripravili že 11. Festival vojaške zgodovine, ki bo s pestrimi vsebinami poskrbel za vse generacije. V soboto dan odprtih vrat, v nedeljo vrhunec z vožnjami oklepne tehnike.

Posebno prelomnico v razvoju parka predstavlja pridobitev nemške vojaške lokomotive 52 4936 z dvema vagonoma in njihova obnova. Slovesnost ob koncu obnove železniške kompozicije bo v četrtek. Poleg predstavnika Slovenskih železnic, ki so omogočile ta projekt, in predstavnika podjetja Helios, ki je obnovo podprlo z donacijo vseh potrebnih barv in premazov, bo zbrane na slovesnosti kot častna gostja nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič.

V okviru festivalskega dogajanja bo potekalo tudi odprtje oglednih muzejskih depojev, ki jih je ministrstvo za kulturo za potrebe Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije uredilo v objektu D Parka vojaške zgodovine. Slovesnost ob odprtju objekta bo v petek, ko bo nove depojske prostore namenu predal minister za kulturo Anton Peršak.

"V Parku smo veseli in ponosni, da v naš kompleks prihajajo tudi trije nacionalni muzeji, ki bodo s svojimi zbirkami še povečali in popestrili muzejsko ponudbo v Pivki," so povedali v parku. V petek bo potekala tudi seznanitev vojaških obveznikov, ki jo pripravlja Uprava za obrambo Postojna in s katero oživljajo tradicijo nabora – vestirnge z okrašenimi nabornimi vozovi.

V soboto dan odprtih vrat
V okviru letošnjega festivala bo v pivški Vojašnici Stanislava Požarja v soboto potekal dan odprtih vrat. V Parku vojaške zgodovine bodo ta dan organizirali pohod v podzemne utrdbe na Primožu, ogled postavljanja vojaških taborov, vodene oglede po razstavah in zbirkah ter otroške delavnice.

Vrhunec bo festival dosegel v nedeljo, ko bodo obiskovalcem na ogled vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij ter vožnje oklepne tehnike. Poseben dogodek bo predstavitev helikopterske enote ameriške vojske iz Aviana, ki bo na festivalu predstavila helikopter HH Pave Hawk, ob 15. uri pa bo potekala ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne – Laba'45.

Celotni festivalski teden bosta obiskovalcem poleg stalnih in gostujočih razstav na ogled še dve posebni razstavi, in sicer Južna železnica – 160 let in 25 let mednarodnega priznanja Republike Slovenije s strani članic EU.

Letos že 30 tisoč obiskovalcev
Že zadnjih nekaj letih po obnovi in širitvi muzejskega kompleksa zaznamuje naraščanje obiska in povečano povpraševanje obiskovalcev. Muzejske zbirke in razstave si je v letošnjem letu doslej ogledalo že blizu 30 tisoč obiskovalcev, kar je skoraj 15 odstotkov več kot v preteklem letu.

Podobna rast obiska se kaže tudi v poletnih mesecih. Med osrednjo turistično sezono je od začetka junija do konca avgusta na ogled prišlo skoraj 16 tisoč obiskovalcev oziroma ponovno skoraj 15 odstotkov več kot lani. V počitniških mesecih so pomemben delež tuji gostje, ki se vse pogosteje odločajo za postanek v Parku vojaške zgodovine. Med letošnjo poletno sezono so bili tako tuji obiskovalci skoraj polovica vseh obiskovalcev. Poleg domačih obiskovalcev se na ogledu Parka vojaške zgodovine najpogosteje ustavljajo Nemci in Italijani, za njimi pa Čehi, Avstrijci, Hrvati, Nizozemci, Poljaki, Madžari in Belgijci.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Špula
# 12.09.2017 ob 18:33
Poleti sem bil prvič v tem muzeju in sem bil navdušen, Res lepo urejen z ogromno informacijami, edino kar me je zmotilo, je da so vsa oklepna vozila nekako zgužvana skupaj, tako da si jih ne moreš normalno ogledat, mogoče če bi se dalo tudi malce v notranjost poškilit nebi blo slabo.
Celjan27
# 12.09.2017 ob 19:14
Muzej je super - končno en, da ni mini-mini kot večina muzejev v Sloveniji. Ima pa eno veliko pomanjkljivost, ki jo je omenil en pred mano.

Vsi eksponati (tanki) so zaklenjeni, pa manjka mu malo interaktivnosti, kot jo vidiš v muzejih v Z Evropi.

Drugače bi pa od tega muzeja lahko živela cela Pivka. In upam, da nekoč postane taka atrakcija kot Postonjska jama.
hehet
# 12.09.2017 ob 20:52
Muzejske zbirke in razstave si je v letošnjem letu doslej ogledalo že blizu 30 tisoč obiskovalcev
Mladina in LGBT pa na opazovanju v Begnah.
Gepard007
# 12.09.2017 ob 22:19
Eh so tudi zbrali dan. V največjem dežju. Nisem še bil v Pivki v muzeju (bil 2x in 2x zaprto, ker majo čudne uradne ure). Grem raj v Rusijo. Imajo blizu Moskve nori muzej (Kubinka), ki je bil včasih zaprt za tujce. Najbolj si želim videt tank Maus, ki je bil eden največjih v 2. svet. vojni.
Emmure
# 12.09.2017 ob 18:59
v Piranski zaliv jih posljite
fafaron
# 12.09.2017 ob 18:55
raTATATATATA
fafaron
# 12.09.2017 ob 19:05
Mahnič pride po robo za ofenzivo na jug! Se mu že cedijo sline.
Kazalo