Lokalne novice
false
Take zbirke ni nikjer v Evropi, pravijo v Pivki. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
VIDEO
Muzeji: zgodba letalstva...

Dodaj v

Vojaški muzej v Pivki postaja najbolj obiskan v državi

Park vojaške zgodovine je največji muzejsko-turistični kompleks v Sloveniji
20. julij 2017 ob 10:31
Pivka - MMC RTV SLO, Radio Koper

Park vojaške zgodovine v Pivki je čedalje bolj obiskan in v muzeju so prepričani, da tako zanimive zbirke ni nikjer v Evropi, zato nihče ne odide razočaran.

Park vojaške zgodovine v Pivki je lani obiskalo 41.000 ljudi. To številko bodo letos zagotovo presegli, saj si je muzej in njegove številne eksponate ter razstave v prvih šestih mesecih ogledalo 20 odstotkov več obiskovalcev kot v enakem obdobju lani. Park je vse bolj prepoznaven tudi med tujci in predstavlja pomembno dopolnitev turistične ponudbe na tem koncu Primorske.

Park vojaške zgodovine je danes največji muzejsko-turistični kompleks v Sloveniji. Število obiskovalcev se iz leta v leto povečuje. Še vedno prevladujejo domači gostje - ti park obiščejo predvsem spomladi in jeseni, v poletnem času pa se tu ustavi veliko tujcev na poti proti Kvarnerju.

Direktor Janko Boštjančič: "Park res ogromno ponuja. V evropskem merilu ni vojaškega muzeja, ki bi obiskovalcem ponujal vse od prazgodovinskega loka do vojaške lokomotive iz druge svetovne vojne, vojaških letal, podmornic, tako da vsak najde nekaj zase in res nezadovoljnih obiskovalcev pri nas ne poznamo."

Trije prijatelji iz Nizozemske so za park izvedeli na spletu. In ni jih razočaral. Najbolj so jih pritegnila vozila, so nam povedali. Miha in Matjaž Kenk iz Ljubljane pa sta v pivški muzej prišla že drugič. Tokrat zaradi lokomotive iz druge svetovne vojne: "Prišel sem, da jo vidim. Včasih smo se vozili s temi starimi lokomotivami na premog. Pa tudi drugo, da se vidi te vojaške objekte, da se vidi, koliko je imela ta jugoslovanska armada krasnih, velikih prostorov, pa tudi, kako močna je bila."

Ne le razstavni predmeti, tudi razstave pričajo o vojaškozgodovinski dediščini. V povprečju se obiskovalci v Parku vojaške zgodovine zadržijo vsaj tri ure. Za tiste, ki pridejo od daleč in si želijo mirnega postanka, pa je zdaj na voljo tudi postajališče za avtodome.

A. Č., Barbara Kampos, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
kapitalist
# 20.07.2017 ob 11:45
Se mi zdi da je muzej bolje opremljen , kot pa Slovenska vojska!
medved1
# 20.07.2017 ob 11:09
Bil tam leta nazaj in se mi je zelo pozitivno vtisnilo v spomin. Zdaj pa slišim, da imajo še polno novih stvari in si bo spet treba vzeti kakšen dan za obisk!
enajstica
# 20.07.2017 ob 11:03
Bil sem tam že večkrat in vse pohvale odgovornim za ta projekt.
aaa123
# 20.07.2017 ob 12:01
Lepo urejen muzej. Sem že bil tam. Ne razumem pa strategije sedanje slovenske vojske, ki prodaja obnovljene tanke, ki v pretežni meri delujejo ter haubice za bagatelo. Obnašajo se kot da se vojna ne more ponoviti. Škoda da smo Slovenci tako dobri samo pri urejanju muzejev in postavljanju Guinnessovih rekordov (npr. v tapkanju žoge) in tako neučinkoviti pri zagotavljanju varnosti v lastni državi (s spuščanjem teroristov v državo ter razoroževanjem) ter pri gospodarskih dejavnostih, kjer se sposobnim privatnikom meče polena pod noge ter forsira državne firme.
cairns
# 20.07.2017 ob 11:10
Vojaški muzej v Pivki postaja najbolj obiskan v državi

Poleg tega da ima res zanimive eksponate iz vojaške zgodovine, ima muzej še super lokacijo. Glavna cesta proti morju vodi ravno mimo bivših italijansko-jugoslovansko-slovenskih kasarn. Ko se turisti prav počasi cjazijo v smeri proti Hrvaški jih pritegnejo veliki reklamni panoji in tanki.
Olorin
# 20.07.2017 ob 13:17
@hehet
"Samo tako, če mislite slučajno kmalu spet na volitve glasovat za te izdajalce."

A pol naj glasujemo za one druge, "tvoje" izdajalce?
spartan39
# 20.07.2017 ob 22:51
Sem bil tam 2x in nikoli notri, ker niso imeli uradnih ur. Čudno delajo zato imajo (pre)malo obiska...

Ne samo to.....cen pa noben ne omeni kot vidim. Sem iz Pivke doma in to kar dela župan tam je samo pranje denarja .

Vse kar je on da v ta park....samo, da se tam nekaj dogaja....

Cene so katastrofa ziva.....za stiriclansko druzino je druzinska vstopnica 26€.......to pa ni vse....naredili so tako, da ce si zelis ogledati se podmornico je treba doplačati se 14€ torej vse skupaj 40€ za en obisk. To mislim, da je previsoka cena za kaj takega.

Nic novega torej za Slovenijo....samo da se molze ljudi....
Celjan27
# 20.07.2017 ob 15:01
Bil sem tam in ja...zelo lep muzej, ni kaj.

Me pa mocno moti, da se v eksponate ni mogoce usesti oz jih od blizje pogledati. Vsaj nekatere. Pa lahko bi bil malo vecji - za evropske muzeje je bolj palcek, ampak saj bo.

Od vrhunskega muzeja bi lahko zivel ves kraj...
presenečen
# 21.07.2017 ob 07:33
Se mi zdi da je muzej bolje opremljen , kot pa Slovenska vojska!

Pomenljiv komentar ;)
burruchaga1986
# 21.07.2017 ob 09:42
hehet

# 20.07.2017 ob 12:43
Vsem ki jih zanima vojaška zgodovina bi rad samo omenil, da trenutna vlada razorožuje vojsko, sovraži Slovenijo in Slovence ter podpira nekdanje JLA oficirje.

Samo tako, če mislite slučajno kmalu spet na volitve glasovat za te izdajalce.

- razorožuje vojsko
- sovraži slovenijo in slovence
- podpira JLA oficirje
- izdajalci

Pozabil si na načrtno islamizacijo, ki pa je na srečo spodletela - slovenijo so rešile šenčurske vaške straže:)
stotrideset
# 20.07.2017 ob 20:05
Muzej v Pivki?
Čista petka!
Vredno obiska.
luxmundi
# 20.07.2017 ob 18:33
@ hehet,

Naša vojska je v k***u že od takrat, ko smo opustili naborništvo in se po željah elit zrinili v NATO, kjer smo zadolženi samo za svojo nišo in ne vlagamo več v vojsko kot v sistem celovite obrambe države.
Rezanje vojaških izdatkov je sicer lahko problem, še bolj neumno pa je vlaganje v segmente, ki varnosti države ne koristijo kaj dosti. Tu mislim na razne bataljonske skupine in Patrije (različne variacije osemkolesnikov), ki jih nabavljamo samo zaradi obvez do NATO pakta.
Da pa bi po zgledu Švice usposobili celovito državno zaščito, in morda kupili kakšen moderni protiletalski raketni sistem - to pa ne.
Gepard007
# 20.07.2017 ob 18:26
Sem bil tam 2x in nikoli notri, ker niso imeli uradnih ur. Čudno delajo zato imajo (pre)malo obiska...
ivod
# 20.07.2017 ob 15:01
hehet ...
nisi ravno pri temi ... a naj ti bo :) ... drgač pa ... ti si bolj za one ... iz ene prejšnjih vlad, ki so želeli malce zaslužiti in ob tem nabaviti za našo vojsko nekaj železja, ne da ... ohje ... a ne ... povej :)
Janez1965
# 21.07.2017 ob 09:12
V muzeju dobro delajo in tako še naprej.
Zbirko večajo z dobrimi eksponati.
Vendar cene so pretirane :
Letalski muzej Praga = 0 € , več kot 100 letal
http://www.vhu.cz/muzea/zakladni-informace-o-lm-kbely/expozice-lm-kbely/

Tankovski muzej Praga = 0 € , več kot 100 tankov
http://www.vhu.cz/muzea/zakladni-informace-o-vtm-lesany/expozice-vtm-lesany/

Tankovski muzej Sammur Francija - 6 €, vidiš Tigre in vse ostalo kar je bilo kadarkoli na gosenicah...

V Pivki je skoraj vsak tank po 1 €, mikro podmornica pa 5 ?????????
barezi
# 20.07.2017 ob 13:38
Kolaborantov je v Sloveniji polno. Se vidi kako vse uničujejo, rvatom šenkavajo ozemlje in razorožujejo Slovensko vojsko.
u qratz
# 20.07.2017 ob 20:39
sama šara
hehet
# 20.07.2017 ob 12:43
Vsem ki jih zanima vojaška zgodovina bi rad samo omenil, da trenutna vlada razorožuje vojsko, sovraži Slovenijo in Slovence ter podpira nekdanje JLA oficirje.

Samo tako, če mislite slučajno kmalu spet na volitve glasovat za te izdajalce.
Vodin
# 20.07.2017 ob 13:41
Če hočemo Slovenci imet dobro vojsko potem moramo podpreti SSN.
Kazalo