Eden najbolj prepoznavnih nadrealistov je gotovo Belgijec Rene Magritte. Foto: EPA
Eden najbolj prepoznavnih nadrealistov je gotovo Belgijec Rene Magritte. Foto: EPA
Katalonski ponos Joan Miro je ustvarjal na področjih slikarstva, kiparstva in keramike. Foto: EPA

Na postavitvi, ki bo vrata odprla danes, bo na ogled več kot 100 del, ki bodo ponudila vpogled v razvoj obeh gibanj. Na razstavi bo mogoče videti dela umetnikov, kot so Marcel Duchamp, Rene Magritte, Max Ernst, Man Ray, Joan Miro in Salvador Dali, ki so jih za to priložnost dobili na posodo iz Izraelskega muzeja v Jeruzalemu.

Po besedah kuratorke razstave Adine Kamien-Kazhdan sta gibanji radikalno spremenili razmišljanje o umetnosti. Dadaizem je reinterpretiral objekte, nadrealizem je odprl nove poti v ustvarjanju, ko je svet realnega razširil s sanjskim.

Izlet v svet nezavednega
Dadaizem je bilo radikalno gibanje v književnosti in umetnosti proti koncu prve svetovne vojne, ki je leta 1916 v Zürichu izšlo iz umetniške skupine emigrantov, ki so se zatekli v Švico. Deloma se je neodvisno razvilo še v ZDA. Kmalu se je razširilo v Francijo in Nemčijo ter nato, v večjem delu, prešlo v nadrealizem.

Gibanje je nastalo iz protesta zoper vojno, meščansko družbo in njene kulturno-umetnostne tradicije, ki so postale predmet satirične destrukcije, iz katere so nastajale nove umetnostne forme. Zagovarjalo je vrnitev k otroški primitivnosti in spontanosti ter se zavzemalo za popoln prelom z umetnostno tradicijo.

Nadrealizem temelji na izkušnjah literarnega nadrealizma, ki ga je leta 1924 programsko formuliral Breton, dadaizma in psihoanalize Sigmunda Freuda. Prikazati je hotel svet nezavednega, sanjskega in absurdnega brez nadzora razuma, estetike in morale.

Umetniki, ki so zastopani na razstavi v madžarski prestolnici, so razvili številne nove pristope in tehnike v umetnosti, med njimi fotomontažo, kolaž, asamblaž in ready-made.

Replika Duchampove Fontane
Eden od vidnejših razstavnih predmetov na razstavi je replika Duchampovega znamenitega ready-made objekta z naslovom Fontana, so sporočili iz muzeja.

Postavitev vključuje tudi dela madžarskih umetnikov, ki so bili povezani z dadaizmom in nadrealizmom, del pa je posvečen filmom, ki sta jih navdihnili gibanji.

Zbirka del dadaizma in nadrealizma je ena najbolj poznanih zbirk Izraelskega muzeja. Obsega 1.200 razstavnih predmetov, večino so jih pridobili z donacijami, v Budimpešti pa jih je na ogled 120.

Razstava bo na budimpeškem gradu, kjer ima prostore Narodna galerija, odprta do 8. oktobra.